Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Svi koji su ugroženi posledicama elementarnih nepogoda biće zbrinuti
23.03.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada na današnjoj sednici donela Odluku o obrazovanju Koordinacionog tela koje će se baviti usmeravanjem aktivnosti u otklanjanju posledica nastalih aktiviranjem klizišta i procenom štete na teritoriji ugroženih opština.

On je naveo da će ovo telo činiti šest ministara, a da će predsednik biti ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i istakao da je u poslednje dve nedelje 370 miliona dinara uplaćeno interventno za pomoć nastradalim područjima.
Već su potrošena sva sredstva iz budžeta koja su predviđena za elementarne nepogode, ukazao je Dinkić, uz napomenu da će biti obezbeđena vanredna sredstva i da će svi koji su sada ugroženi biti zbrinuti.

Na sledećoj sednici Vlade, kako je najavio, biće odobrena vanredna sredstva, a Ministarstvo finansija će razmotriti mogućnost uzimanja još jednog kredita od Razvojne banke Sveta Evrope.

Prošle godine smo od ove banke uzeli jedan kredit za otklanjanje posledica poplava u Banatu, podsetio je Dinkić i rekao da je to bilo pod veoma povoljnim uslovima.

On je, takođe, naveo da je Vlada danas prihvatila Nacrt ugovora kojim se omogućava dokapitalizacija Komercijalne banke, najveće domaće banke, od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ministar je precizirao da će EBRD platiti 70 miliona evra za 25 odsto vlasništva u ovoj banci da bi postala manjinski akcionar u njoj, dok će država i dalje biti većinski vlasnik sa 50,7 odsto kapitala.

EBRD plaća skoro tri puta više u odnosu na vrednost banke, ukazao je Dinkić i dodao da su pregovori trajali šest meseci i da ova transakcija otvara mogućnosti za to da Srbija dobije banku koja će moći da posluje i van granica zemlje.

Prema njegovim rečima, dokapitalizacijom će Komercijalna banka, umesto sadašnjih 75 miliona evra, imati kapital od 170 miliona evra i time postati ubedljivo najjača banka u Srbiji, ne samo po visini štednje već i po visini kapitala, i prva banka koja će početkom aprila aplicirati za licencu u Bosni.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd