Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Državni paket akcija u Nacionalnoj štedionici prodat EFG Eurobanci po 7,5 puta većoj ceni od vrednosti uloženog kapitala
17.03.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić, potpisao je danas u ime Vlade Republike Srbije paket ugovora o prodaji manjinskog državnog paketa akcija (37,7%) u Nacionalnoj štedionici, sa generalnim direktorom EFG Eurobank Ergasias s.a, Nicholasom Nanopoulos.

Postignuta kupoprodajna cena akcija i donacija u ukupnom iznosu od 38 miliona evra predstavlja 7,5 puta veću vrednost od iznosa koji je Republika Srbija uložila u kapital Nacionalne štedionice (ulog u novcu 1,2 miliona evra + ulog u nekretninama 3,9 miliona evra = 5,1 milion evra). To je do sada najviša ponuđena cena za prodaju kapitala u bilo kojoj banci u Srbiji.

Ministar Dinkić je na konferenciji za štampu tim povodom, naglasio da je zajedno sa prodajom državnog udela u Nacionalnoj štedionici, sa grčkom bankom postignut dogovor o donaciji od 3 miliona evra za oblasti zdravstva, obrazovanja i zaštite životne sredine, koja treba da bude iskorišćena u naredne dve godine. EFG Eurobank će takođe odobriti i kredit u iznosu od 3 miliona evra po povoljnim uslovima Kliničkom centru Srbije za uvođenje Pozitronske Emisione Tomografije (PET) u zdravstveni sistem Srbije i osnivanje PET centra u
Srbiji, koji će omogućiti rano otkrivanje bolesti.

Ugovorom je predviđeno i da po spajanju Nacionalne štedionice i EFG Eurobanke u novu banku, koja bi trebalo da bude izvršena u narednih godinu dana, država Srbija u roku od tri meseca dobije akcije te banke u vrednosti jedan odsto ukupnog kapitala nove banke, vrednosti oko pola miliona evra, naveo je Dinkić.

Ministar finansija je izrazio zadovoljstvo postignutom cenom od 8.796 evra po akciji, što je sedam i po puta više od novca koji je država uložila u Nacionalnu štedionicu, dodajući da se pokazalo opravdanim što državni paket nije prodat u septembru, kada je EFG Eurobank preuzela 52,5 odsto akcija te banke.

Generalni direktor EFG Eurobank grupe Nicholas Nanopoulos je naveo da je namera da spajanje dve banke bude izvršeno do kraja godine i najavio stvaranje snažne finansijske institucije, koja će imati oko 100 ekspozitura i 1.400 zaposlenih, što je čini najvećom bankarskom mrežom u Srbiji. On je najavio da će banka u narednom periodu ponuditi nove usluge I povoljnije uslove kreditiranja građana i privrede, ističući da će u nazivu nove banke ostati deo imena i jedne i druge banke, i dodao da je EFG banka do sada u Srbiju uložila 130 miliona evra.

EFG Eurobanka je kupila u septembru prošle godine 52,5 odsto akcija Nacionalne štedionice, a od ranije je posedovala 9,8 odsto akcija te banke, kupljenih na berzi.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd