Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
У наредне две године инвестиције у Србију вредне милијарду евра
08.03.2006.

Министарство финансија предложиће Влади Србије програм инвестиција у капиталне пројекте, вредан око милијарду евра за реконструкцију болница, опремање школа и факултета, реконструкцију изградњу верских објеката, најавио је данас министар Млађан Динкић. У сектору образовања предвиђена је набавка компјутерске опреме за школе, реконструкција спортских сала и терена, као и опремање факултета потребним средствима за рад.
Динкић је најавио и значајне инвестиције у области предузетништва, саобраћајне инфраструктуре, регионалног развоја, станоградње, енергетике, пољопривреде, заштите животне средине, културе, спорта и туризма, као и улагања у реконструкцију верских објеката. Планови за ове инвестиције израђиваће се у сарадњи са одговарајућим министарствима.

„Привлачење приватних инвестиција биће наш задатак у последње две године мандата“, изјавио је министар нагласивши да је у току конкурс за микрокредите за подстицај запошљавања у вредности од 5 000 до 20 000 евра, а за ове кредите је намењено милијарду динара.

Министар је изјавио да је значајна разлика у односу на претходни период то да буџетски суфицит омогућава усмеравање очекиваних приватизационих прихода искључиво ка инвестицијама и отплати дугова. Нацрт инвестиционог плана Министарства финансија, чије се усвајање на Влади очекује у току следећих месец дана, предвиђа реконструкцију и набавку опреме за болнице, клиничке центре и домове здравља, као и изградњу нових болничких комплекса и центра за рано дијагностицирање болести.

Министар Динкић истакао је да су највећа достигнућа овог министарства у последње две године стабилизација и преокрет у јавним финансијама, што је резултовало буџетским суфицитом од 1,3% бруто домаћег производа. Министар је такође нагласио значај успешног завршетка аранжмана са Међународним Монетарним Фондом и који је Србији донео отпис дуга од 700 милиона долара, што значи да је јавни дуг са 72% смањен на 44% БДП. Кредитни рејтинг Србије је данас два пута бољи него у претходном периоду.

Министарство финансија је иницирало доношење 102 закона, што чини више од трећине закона донетих у Скупштини Србије у овом периоду. Привредни раст од 8% значи да данас грађани Србије имају 700 долара БДП више по становнику него у претходном периоду. Као значајан резултат министар је навео и сузбијање сиве економије, увођење пореза на додатну вредност, регулисање банкарског сектора, консолидацију пензионог система и смањење јавних расхода са 44,3% на 41,3%.

Као један од најважнијих циљева даљег рада Министарства финансија Динкић је навео измене Закона о порезу на доходак грађана, захваљујући којима ће порез на доходак бити смањен са 73 динара на око 60 динара по 100 динара нето зараде. Ова промена, као и планирано ослобођење од плаћања пореза за запошљавање приправника и олакшице за запошљавање млађих од 30 година, имају за циљ да подстакну послодавце на запошљавање младих људи.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд