Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uspešno okončani pregovori Srbije i Austrije oko "Mobtela"
28.02.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić saopštio je danas da su uspešno okončani pregovori sa austrijskim konzorcijumom o svim spornim pitanjima u vezi sa kompanijom "Mobtel", koji su vođeni uz posredovanje potpredsednika Vlade Austrije Huberta Gorbaha.

Dinkić je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo uspešnim završetkom pregovora i ocenio da konačno, posle dvanaest godina, postoji čista pravna situacija sa prvim domaćim mobilnim operaterom.
On je objasnio da je postignut dogovor o tome da će srpska i austrijska strana formirati novo preduzeće u koje će PTT Srbija kao predstavnik srpske strane uneti opremu na čije je korišćenje stekao pravo otkupom potraživanja od Hipo Alpe Adrija banke i Rajfajzen banke, dok će, s druge strane, austrijski konzorcijum otkupiti potraživanja od kompanije Erikson u iznosu od 30 miliona evra, kao ulog austrijske strane u novoformirano preduzeće.

Prema njegovim rečima, odnos učešća u novoformiranoj kompaniji biće 70 odsto za srpsku stranu i 30 odsto za austrijski konzorcijum, pri čemu će srpskoj strani partner biti "velika multinacionalna investiciona banka".

Nakon formiranja ovog privremenog zajedničkog preduzeća koje će posedovati svu opremu koju sada koristi "Mobtel", austrijski konzorcijum će do kraja marta ove godine isplatiti dividende PTT-u Srbija u iznosu od 2,1 milijarde dinara, precizirao je ministar finansija.

On je naveo da je postignut dogovor i o tome da sa potpisivanjem ugovora o formiranju novog preduzeća, što se očekuje u narednih nekoliko nedelja, sve strane odustanu od svih sudskih sporova pred svim domaćim i međunarodnim sudovima.

Dinkić je najavio da će Vlada Srbije tokom marta pripremiti svu dokumentaciju i doneti sve potrebne odluke za raspisivanje međunarodnog tendera za izdavanje druge licence za mobilnu telefoniju u Srbiji, kao i za prodaju udela u ovoj novoosnovanoj kompaniji, odnosno opreme koju sada "Mobtel" koristi, uključujući i pretplatničku bazu.

Ovaj međunarodni tender biće objavljen najkasnije u aprilu ove godine, dodao je ministar finansija i izrazio očekivanje da će na njemu učestvovati mnoge respektabilne svetske kompanije koje se bave telekomunikacijama.

Prema njegovim rečima, minimalna cena za ceo paket ovog preduzeća na tenderu biće 700 miliona evra, tako da će Republika Srbija na ovaj način dobiti najmanje 600 miliona evra ukoliko se na tenderu ostvari samo početna cena, pri čemu treba imati u vidu da je ta suma mnogo veća od one koju je prethodni vlasnik "Mobtela" planirao da da državi.

Ministar finansija je objasnio da početna cena od 700 miliona evra znači da će država povratiti sve ono što joj je bilo oteto u prethodnih dvanaest godina, s obzirom na procenu PTT-a da u tom periodu Republici Srbiji nije bilo uplaćeno 700 miliona evra na ime dividendi.

Kada je reč o udelu cene licence i cene pretplatničke baze u ukupnoj ceni kompanije, 40 odsto biće vrednost koja će biti uplaćena u budžet Republike Srbije na ime licence, dok će 60 odsto biti vrednost udela u kompaniji, rekao je ministar finansija i dodao da će od vrednosti udela u kompaniji 70 odsto biti namenjeno Republici Srbiji kao privatizacioni prihod.

Ministar je najavio da će tender za ovu kompaniju biti dvostepen, što, kako je objasnio, znači da se ako dva ponuđača na tenderu daju približne cene, u drugom stepenu tendera kompanija ide na aukciju i biće prodata onom ko ponudi veću sumu novca.

Sa danom prodaje licence otpočeće proces likvidacije "Mobtela", pri čemu će od sada pa do kraja tog procesa Telekom Srbija servisirati mrežu 062 i 063 tako da su pretplatnici potpuno obezbeđeni i njih će preuzeti ona kompanija koja pobedi na tenderu, naveo je ministar finansija.

Dinkić je izrazio očekivanje da bi međunarodni tender mogao da bude završen do sredine ove godine. S obzirom na to da je minimalni iznos koji će Republika Srbija dobiti na ime izdavanje ove licence 280 miliona evra, postigli smo dogovor o tome da u periodu od dve i po godine neće biti moguće da se izda licenca za trećeg operatera mobilne telefonije ispod one cene koja bude postignuta na ovom tenderu, naveo je ministar finansija.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd