Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
EBRD zainteresovana za dokapitalizaciju Komercijalne banke
27.02.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić otvorio je danas međunarodni sajam bankarstva "Bank expo 2006" i tom prilikom najavio dokapitalizaciju 25 odsto kapitala Komercijalne banke, za koju je zainteresovana Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Dinkić je istakao da će EBRD ući u Komercijalnu banku sa sumom koja je 2,8 puta veća od kapitala ove banke, što je najveća suma koju će ova institucija platiti u jugoistočnoj Evropi da bi bila manjinski akcionar jedne banke. On je dodao da će konačna odluka o tome biti doneta 21. marta.

Danas stupa na snagu novi Zakon o hipoteci koji će omogućiti da se u odobravanju stambenih kredita pod hipoteku stave stanovi i kuće u izgradnji iako nemaju građevinsku dozvolu, ukazao je ministar.

On je, takođe, podsetio na to da danas na snagu stupa i novi Pravilnik o troškovima za upis hipoteka za stambene kredite preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, koji će biti 20 puta manji.

Do sada je uknjižavanje hipoteka iznosilo približno 80.000 dinara, a od danas će iznositi od 2.000 do 3.000 dinara, istakao je Dinkić.

Ministar finansija je, obraćajući se posetiocima Sajma bankarstva, ocenio da je bankarski sistem Srbije u proteklih pet godina otišao najdalje u reformama i da štednja u bankama sada iznosi oko 2,3 milijarde evra i raste za oko 100 miliona evra mesečno.

U proteklih pet godina broj banaka smanjen je sa 80 na 40 i danas bilansna suma banaka iznosi oko devet milijardi evra, a u njima je zaposleno približno 26.000 ljudi, napomenuo je Dinkić.

Na ovogodišnjem, trećem međunarodnom sajmu bankarstva "Bank expo 2006" učestvuje gotovo 70 izlagača iz SCG i 12 iz drugih zemalja, a biće otvoren do 1. marta.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd