Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uručene 333 stipendije iz Fonda Vlade Srbije za mlade talente
15.12.2005.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Miroljub Labus, ministar finansija Mlađan Dinkić i ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović, uručili su danas 333 stipendije iz Fonda Vlade Srbije za mlade talente studentima završnih godina osnovnih studija, u ukupnom iznosu od približno milion evra.
Dinkić je tom prilikom rekao da će svaki student dobiti mesečno po 20.000 dinara, počev od isplate za novembar ove godine, a ukupan godišnji iznos stipendije biće 2.750 evra. On je dodao da će stipendije biti isplaćivane na račune koje su studenti otvorili besplatno u određenim bankama.

Ministar je naglasio da je Fond za ovu godinu izdvojio pet miliona evra za hiljadu najboljih studenata, ali da je samo njih 333 ispunilo uslove, među kojima je oko 100 sa veoma visokim prosekom.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će naredne godine iz budžeta izdvojiti 10 miliona evra za Fond za mlade talente.

Labus i Vuksanović poželeli su svim stipendistima da uspešno završe studije, ostanu u zemlji i pomognu Srbiji u pravljenju dobre evropske države.

Rektor Univerziteta u Beogradu Dejan Popović ocenio je da se dodeljivanjem ovih stipendija "otklanja nepravda" koja je činjena prema najboljim studentima, koji su do sada bili zapostavljeni.

Od ukupnog broja stipendista polovinu čine studenti sa Beogradskog univerziteta, 38 odsto studenti sa Univerziteta u Novom Sadu, oko sedam odsto studenti Univerziteta u Nišu, tri odsto stipendija otišlo je u Kragujevac i jedan odsto studentima na Univerzitetu u Prištini.

Najviše stipendija dodeljeno je studentima sa tehničkih i umetničkih fakulteta, a zatim sa filozofskog, medicinskog i ekonomskog fakulteta.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd