Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Poboljšanje strukture agrarnog budžeta u narednoj godini
09.12.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će struktura agrarnog budžeta naredne godine biti poboljšana u korist povoljnijih kredita poljoprivrednim proizvođačima.

Dinkić je prilikom obilaska imanja Janka Medveđa, poljoprivrednika iz Begeča kod Futoga, podsetio na to da je agrarni budžet ove godine iznosio 19 milijardi dinara i da je samo na ime kredita plasirano približno četiri milijarde dinara, i to za više od 25 hiljada proizvođača.
On je naveo da je za oko 23.500 proizvođača odobreno 1,5 milijardi dinara kratkoročnih kredita, dok je za dugoročne kredite odobreno oko 2,5 milijardi dinara za više od 1.700 zahteva registrovanih gazdinstava.

Ministar finansija i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Ivana Dulić-Marković borave danas u opštinama Novi Sad, Odžaci i Sombor, gde obilaze poljoprivredna gazdinstva koja je Ministarstvo poljoprivrede podržalo kroz dugoročni kredit i mere za unapređenje sela.

Dinkić je istakao da su preko mera za unapređenje sela predviđena bespovratna sredstva u iznosu od više od 730 miliona dinara, a Ministarstvo je ove godine isplatilo i naknadu štete poljoprivrednicima sa poplavljenih područja srednjeg Banata.

Prema njegovim rečima, isplaćeno je 154 miliona dinara za opštine Žitište, Plandište i Sečanj, kao i 230 miliona dinara Javnom preduzeću "Vojvodinavode" za održavanje i sanaciju objekata za odbranu od poplava, 10 miliona dinara opštinama koje su pretrpele štetu u poplavama i 20 miliona dinara zadrugama i poljoprivrednim preduzećima sa poplavljenog područja iz programa subvencija.

Za 2006. godinu planiran je agrarni budžet u iznosu većem od 23 milijarde dinara, ukazao je Dinkić, uz napomenu da će investiciona podrška poljoprivrednim proizvođačima, koja je započela kratkoročnim i dugoročnim kreditima, biti nastavljena i u narednoj godini.

Dulić-Marković je tokom obilaska imanja Sime Davidova u selu Deronje kod Odžaka naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede tokom naredne godine izvršiti podelu poljoprivrednih domaćinstava na komercijalna i nekomercijalna.

Ona je objasnila da je reč o podeli na domaćinstva koja mogu da opstanu na tržištu i staračka i njima slična domaćinstva kojima je potrebna direktna pomoć države da bi opstala.

Uslov za pomoć staračkim domaćinstvima je da se registruju kao nekomercijalna gazdinstva, da su članovi domaćinstva stariji od 55 godina i da 10 godina uplaćuju zemljoradničke penzije u Fond PIO, precizirala je Dulić-Marković i dodala da im, ukoliko ispunjavaju te uslove, sledi 40.000 dinara po članu domaćinstva.

Takođe, kako je istakla, sredstva za tu namenu biće obezbeđena preusmeravanjem sredstava od premiranja cena suncokreta i soje.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd