Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Sredstva namenjena lokalnoj samoupravi iznosiće 15,4 milijarde dinara
08.12.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će sredstva iz budžeta Srbije za 2006. godinu koja se prenose budžetima opština, gradova i grada Beograda iznositi 15,4 milijarde dinara.

Dinkić je, obrazlažući Predlog zakona o raspodeli transfernih sredstava u Skupštini Srbije, precizirao da će ova sredstva Beogradu i ostalim gradovima biti uvećana za četiri odsto, a ostalim opštinama za 20 odsto u odnosu na ovogodišnja, uz napomenu da će opštine, gradovi i grad Beograd učestvovati u porezu na zarade ostvarenom na svojoj teritoriji u visini od 40 odsto.
Ukupni prihodi lokalne samouprave u narednoj godini planiraju se u iznosu od 112,6 milijardi dinara, što je u odnosu na ovu godinu više za oko 12 odsto, naveo je ministar.

On je naglasio da će najveće učešće u prihodima imati prihodi po osnovu poreza na zarade - 36,7 milijardi dinara, prihodi od poreza na imovinu - 17 milijardi, dok će transferna sredstva činiti 14 odsto ukupnih prihoda lokalne samoupave.

Dinkić je precizirao da lokalna samouprava u sledećoj godini može računati sa povećanjem plata od najviše devet odsto, uz obrazloženje da je ovaj zakon usmeren na to da se više sredstava u opštinama koristi za investicije, a manje za administraciju.

Siromašnijim opštinama daje se 20 odsto više sredstava, ali Vlada Srbije zahteva da se svuda izvrši racionalizacija, ukazao je ministar finansija.

Vlada se, kako je istakao, zalaže za fiskalnu decentralizaciju, što će biti omogućeno novim celovitim zakonom o finansiranju lokalne samouprave, koji Ministarstvo priprema u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, a koji bi trebalo da se primenjuje od 2007. godine.

Prema tom rešenju, transferna sredstva iz budžeta iznosila bi jedan odsto bruto domaćeg proizvoda i bila bi raspodeljivana prema tačno utvrđenim kriterijumima, pa više neće biti potrebe da se donose godišnji zakoni o prenosu sredstava, objasnio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, sredstva iz budžeta trebalo bi većim delom da se usmeravaju siromašnijim opštinama koje ne mogu da ostvare veliki prihod od poreza na zarade, dok bi se veliki gradovi u većoj meri oslonili na sopstvene prihode.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd