Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Sledeće godine prve ozbiljne japanske investicije u Srbiji
04.11.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić ocenio je danas, završavajući petodnevnu posetu Japanu, da se sledeće godine mogu očekivati prve ozbiljne japanske investicije u Srbiji.

Dinkić je rekao da su uspostavljeni poslovni odnosi između Srbije i Japana, koji je druga svetska ekonomska sila, i nakon uspešnog okončanja trogodišnjeg finansijskog aranžmana sa MMF-om očekuje se da japanski investitori ulažu na tržište Srbije, što će doprineti porastu stranih investicija i otvaranju novih radnih mesta.
Ministar je ocenio da je povećanje kreditnog rejtinga naše zemlje važan preduslov za dolazak japanskih kompanija u Srbiju. On je naveo da su predstavnici Japanske agencije za osiguranje (NEXI) u razgovoru sa članovima delegacije iz Srbije najavili da će preispitati rejting Srbije, što je neophodno da bi Japanska banka za međunarodnu saradnju (JBIC) odobrila povoljnu kreditnu liniju japanskim kompanijama koje dolaze u Srbiju, a koja bi, kako je potvrđeno iz te banke, bila plasirana preko banaka u Srbiji.

Današnjoj investicionoj konferenciji u Osaki, na kojoj su predstavljene mogućnosti za ulaganje na srpsko tržište, prisustvovali su predstavnici 120 kompanija i dve investicione banke, kojima je iz Japanske organizacije za spoljnu trgovinu (JETRO) upućen poziv da investiraju u Srbiji.

Ministar finansija rekao je da je izvesno da će japanski investitori biti zainteresovani za ulaganja u metalski kompleks, avio i auto industriju, saobraćaj i infrastrukturu.

On je istakao da Srbija na japansko tržište može da izvozi zdravu hranu i da ponudi zanimljive ture japanskim turistima, uz napomenu da su, u odnosu na zemlje u okruženju koje su postale članice EU i u kojima su već prisutne japanske kompanije, prednosti Srbije geografski položaj i jeftiniji troškovi proizvodnje.

Ambasador Srbije i Crne Gore u Japanu Predrag Filipov ocenio je da je posetom predstavnika Ministarstva finansija Vlade Srbije i Agencije za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) otvorena nova stranica u odnosima Srbije i Japana, koja će doprineti većem prisustvu Japana u Srbiji i Srbije u Japanu.

Pomoć u promociji srpske privrede u Japanu obećao je počasni konzul Srbije i Crne Gore u Japanu Naohide Uejama, koji je danas razgovarao sa Dinkićem i Filipovim u kompaniji “Kinćo”, čiji je vlasnik. Kompaniju je osnovao njegov pradeda Eićiro Uejama, koji je 1929. godine postao prvi počasni konzul Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Japanu. Tokom razgovora postignut je dogovor o tome da uskoro bude organizovana "Nedelja Srbije u Tokiju", tokom koje bi bile predstavljene kompanije iz Srbije, pre svega iz oblasti proizvodnje hrane.

Delegacija predvođena ministrom Dinkićem posetila je danas i fabriku najvećeg japanskog proizvođača cigareta, kompaniju “Japan tobako internacional” (JTI), koja godišnje proizvodi 40 milijardi cigareta i koja je zainteresovana za učešće na nedavno objavljenom tenderu za prodaju fabrike duvana u Senti.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd