Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Podeljeni prvi subvencionirani stambeni krediti
20.10.2005.

Isplata prvih stambenih kredita koje subvencionira država danas je obeležena u Rajfajzen banci u Beogradu podelom poklona prvim korisnicima tih kredita, navodi novinska agencija “Beta”.
Rajfajzen banka je prva banka koja je potpisala ugovor sa Vladom Srbije i Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita o saradnju u kreditiranju građana uz subvencije države.

Od ukupno 442 zahteva za dodelu subvencioniranih stambenih kredita Rajfajzen banci je upućeno 318 zahteva, a do sada su odobrena 224 kredita.

Subvencionirani stambeni krediti namenji su građanima do 45 godina starosti koji nemaju stan niti koriste neki stambeni kredit. Iznos kredita, koji se otplaćuje do 25 godina, je od 10.000 do 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Država obezbeđuje 20 odsto kredita,
korisnik kredita učesće od 10 odsto, a banka finansira 70 odsto pozajmice.

U Rajfajzen banci godišnja kamata na deo kredita koji ona finansira je 6,95, dok je 0,1 odsto kamata na subvencionirani deo kredita, koji se otplaćuje pet godina sa grejs periodom od 20 godina, tako da je zbirna godišnja kamatna stopa 4,5 odsto.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić najavio je u Rajfajzen banci da će iduće godine država za subvencije stambenih kredita obezbediti 2,8 milijardi dinara. Ove godine za te namene je izdvojeno 900 miliona dinara.

Dinkić je obećao i da će na 15 dana biti skraćen period od odobravanja kredita do njegove isplate, kako bi se izbeglo da prodavci stanova zbog neizvesnog roka isplate novca pronađu drugog kupca.

Predsednik Izvrsnog odbora Rajfajzen banke Budimir Kostić je rekao da će ta banka prodavcima stanova, koji od kupaca traže da im deo novca isplate unapred, davati pismene garacije da će u određenom roku kredit biti isplaćen.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita je do sada, prema rečima direktora Aleksandra Jovića, od pristiglih 368 zahteva odobrila 232 subvencionirana stambena kredita. On je potvrdio da se zahtevi rešavaju za jedan dan.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd