Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Prosvetnim radnicima decembarske plate veće za 5,4 odsto
18.10.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić saopštio je danas da će prosvetnim radnicima u Srbiji decembarske plate biti povećane za 5,4 odsto na osnovu kompenzacija razlike u platama u odnosu na stvarnu i projektovanu inflaciju.
Dinkić je posle sastanka sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, koji je održan u zgradi Vlade Srbije, rekao da je time ispunjeno obećanje dato sindikatima i dodao da se nastavljaju i pregovori o povećanju cene rada za 2006. godinu, koji treba da budu završeni do polovine novembra.

Ministar je potvrdio da su obezbeđena i sredstva za isplatu "stimulativnih otpremnina" za zaposlene u prosveti koji donesu odluku da dobrovoljno napuste posao i najavio da će već sledeće nedelje direktorima svih škola biti poslat upitnik o tome.

On je objasnio da je iznos otpremnine propisan Zakonom o radu, ali će biti uvećan za 20 odsto, pri čemu postoje i druge opcije koje će prosvetarima biti na raspolaganju.

Prema njegovim rečima, zaposleni u prosveti koji imaju više od 10 godina staža osiguranja mogu uzeti novčanu naknadu u iznosu od 10 prosečnih zarada u privredi Republike, ili novčanu naknadu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po godini staža osiguranja.

Isplata otpremnina počeće već u decembru, rekao je Dinkić i naglasio da je očigledno da u prosveti, koja zapošljava približno 124 hiljade ljudi, ima viška zaposlenih.

Sastanku sa Dinkićem i ministrom prosvete i sporta Slobodanom Vuksanovićem prisustvovali su predsednici Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Branislav Pavlović i Zdravko Kovač, koji su izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd