Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Kontinental banka uključena u kreditiranje kupovine stanova
19.09.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandar Jović i generalni direktor novosadske Kontinental banke Zoran Đurović potpisali su danas ugovor o odobravanju stambenih kredita mlađima od 45 godina.
Kontinental banka je članica grupe Nove ljubljanske banke i peta poslovna banka koja je potpisala ovakav ugovor, a prijem zahteva počeće u svim njenim filijalama od 26. septembra.

Krediti za kupovinu stanova odobravaju se, uz deset odsto učešća, u iznosu do 100.000 evra, rok otplate 70 odsto iznosa kredita koji obezbeđuje banka je do 20 godina, posle čega korisnik u roku do pet godina otplaćuje preostalih 20 odsto novca, koji iz budžeta izdvaja država. Ukupna godišnja kamata iznosi 4,5 odsto.

Dinkić je nakon potpisivanja ugovora podsetio na to da je država za subvencionisanje kupovine stanova do kraja godine obezbedila 900 miliona dinara, uz ocenu da će poslovne banke u taj projekat uložiti još dve milijarde dinara.

Ministar je rekao da će država sledeće godine izdvojiti više sredstava i da se očekuje pravi bum u kreditiranju kupovine stanova čemu će, kako je dodao, doprineti i donošenje zakona o hipotekama, koje se očekuje do 15. oktobra, jer će tim propisom biti omogućeno da korisnici kredita daju u hipoteku i stanove u izgradnji.

Dinkić je najavio da će, u nameri da iz budžeta subvencionišu kupovinu stanova samo za određene ciljne grupe, Vlada Srbije i Ministarstvo finansija od 1. januara 2006. utvrditi najviši iznos zarade za nekog ko konkuriše za ovu vrstu kredita.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd