Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ministarstvo finansija ne može da prihvati nijedan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije
05.09.2005.

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da ne može da prihvati nijedan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).
Prihvatanje ovih zahteva značilo bi podrivanje makroekonomske stabilnosti zemlje, povećanje inflacije, probijanje budžeta koji je usvojila Skupština Srbije i stavljanje u potpuno neravnopravan položaj zaposlenih u svim drugim javnim službama, što Ministarstvo neće i ne može da dozvoli ni po koju cenu, objašnjava se u u saopštenju.

Prosveta je, kao jedan od prioriteta Vlade Srbije, ove godine imala najveće povećanje plata, i to 31 odsto za nastavno osoblje sa visokom stručnom spremom. Već tokom razgovora koji su sa sindikatima vođeni protekle nedelje jasno je stavljeno do znanja da će onima sa najnižim kvalifikacijama u narednoj godini biti nadoknađena razlika između ovogodišnjeg povećanja plata i procenta inflacije kako ne bi bili oštećeni. Otpremnina za odlazak u penziju i otpremnina za one koji predstavljaju višak mora biti ista za sve zaposlene u javnim službama i prosvetni radnici tu ne mogu biti izuzetak, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

Prihvatajući dogovor sa resornim ministrima, predstavnici dva reprezentativna sindikata pokazali su visok stepen odgovornosti i ocenili da je njihovim kolegama iz Unije SPRS štrajk "cilj, a ne sindikalno sredstvo za postizanje cilja, koji je u ovom slučaju ostvaren zaključivanjem Posebnog kolektivnog ugovora".

Ministarstvo saopštava da se, ako je istinita tvrdnja da potpuno ili delimično štrajkuje približno 280 škola, postavlja pitanje kako je moguće da zaposleni u više od 1.400 škola, dakle ogromnoj većini, imaju razumevanja i prihvataju dogovor dva reprezentativna sindikata sa Vladom Srbije, dok samo Unija SPRS postavlja potpuno nerealne zahteve koje niko odgovoran ne može da prihvati.

Sindikati su pozvani na pregovore o ceni rada za 2006. godinu već od 15. septembra, dodaje se u saopštenju.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd