Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Za prvih šest meseci značajno poboljšana platno-bilansna pozicija Srbije
17.08.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je za šest meseci ove godine Srbija značajno poboljšala platno-bilansnu poziciju, pri čemu je izvoz povećan za 54 odsto, dok je uvoz smanjen za jedan odsto u odnosu na prošlu godinu.

Dinkić je takođe rekao da će stambeni krediti za mlade u iznosu do 100.000 evra, sa rokom otplate od 25 godina i zbirnom godišnjom kamatom od 4,5 odsto, početi da se odobravaju od oktobra.
Dinkić je na konferenciji za novinare naveo da je zahvaljujući prihodima od poreza na dodatu vrednost, koji su za 42 odsto veći od planiranih, i prihoda od akciza, većih za 31 odsto, ostvaren suficit budžeta od oko 6,3 milijarde dinara.

On je ukazao na to da su povećane devizne rezerve na više od pet milijardi dolara, uz napomenu da su 15. avgusta iznosile tačno 5,060 milijardi dolara.

Posle rekordnog rasta bruto-društvenog proizvoda u 2004. godini od oko osam odsto, Vlada ostaje pri stavu da će u 2005. godini on dostići nivo od približno pet odsto, najviše zahvaljujući rastu direktnih stranih investicija koje bi do kraja godine trebalo da iznose oko dve milijarde dolara, objasnio je ministar.

Jedini problem ostaje inflacija koja je za sedam meseci ove godine bila veća od planirane, rekao je Dinkić i izrazio očekivanje da će inflacija biti zauzdana u avgustu i preostala četiri meseca ove godine, tako da će rast cena na malo u 2005. godini biti na nivou od 13,8 odsto, koliko je iznosio u 2004. godini.

Ministar finansija je najavio da će Vlada Srbije sutra doneti odluku o raspisivanju tendera za izbor privatizacionog savetnika za Naftnu industriju Srbije i napomenuo da je Vlada dala garancije Međunarodnom monetarnom fondu da će do početka 2006. godine početi privatizaciju dve rafinerije i određenih delova NIS-a.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija predložiće Vladi da smanji akcize na gorivo za tri dinara po litru, čime će se smanjiti prihodi budžeta za 3,2 milijarde dinara do kraja godine.

On je objasnio da se Ministarstvo na taj korak odlučilo kako bi smanjilo teret poskupljenja goriva na račun krajnjih potrošača i dodao da će zbog smanjenja akcize na gorivo Vlada morati da uvede mere štednje za oko 3,2 milijarde dinara kroz smanjenje troškova javnih službi.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd