Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Finansiranje lokalne samouprave mora biti u skladu s makroekonomskim ciljevima Srbije
04.08.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je reforma sistema finansiranja lokalne samouprave u punom zamahu, a cilj je uspostavljanje stabilnog, transparentnog i pravednog sistema finansiranja koji podstiče regionalni razvoj, uz podršku siromašnijih opština.
Dinkić je u intervjuu za najnoviji broj časopisa "Lokalna samouprava" ukazao na to da je u toku regulisanje prenosa imovine na lokalne samouprave i razvoj kapaciteta za upravljanje tom imovinom, a Skupštini Srbije upućen je Predlog zakona o javnom dugu kojim se uređuje i zaduživanje lokalnih samouprava.

Uspostavljena je i aktivna saradnja sa Savetom Evrope čiji su eksperti kontinuirano uključeni u proces reforme, pripreme novih i izmene postojećih zakonskih rešenja koja se tiču unapređenja lokalne samouprave, naveo je ministar finansija i dodao da nova zakonska rešenja treba da omoguće decentralizaciju lokalne samouoprave.

On je istakao da osnovni principi reforme treba da budu usklađeni s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i preporukama Saveta Evrope jer reforma mora da podrži strateški cilj Srbije - pridruživanje EU.

Prema njegovim rečima, Srbija je na konferenciji SE 25. februara u Budimpešti preuzela obaveze u skladu s Radnim programom za bolju lokalnu samoupravu, koji podrazumeva unapređenje sistema finansiranja, decentraliziciju i regulisanje javnog zaduživanja.

Politika finansiranja lokalne samouoprave mora da bude u skladu s makroekonomskim ciljevima Srbije, mora se uspostaviti stabilan i održiv sistem finansiranja, transfer budžetskih sredstva mora biti jasan i transparentan, a sistem će se uređivati budućim zakonom o lokalnoj samoupravi, naglasio je Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd