Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Najavljeno osnivanje uprave trezora
18.07.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će se otplata javnog duga i ubuduće evidentirati, ali da neće ulaziti u obračun deficita, odnosno suficita budžeta.
Dinkić je, prilikom obrazlaganja Predloga zakona o budžetskom sistemu u Skupštini Srbije, objasnio da krediti koje država daje za određene namene i koji se vraćaju ne ulaze u obračun rashoda jer za nekoliko godina, kada ti zajmovi budu vraćeni, oni poništavaju rashod u tekućoj godini.

Vlada Srbije je, kako je objasnio, želela da obračun suficita, odnosno deficita, bude komparativan sa istim takvim obračunima u razvijenim zemljama Evropske unije, SAD, Kanadi i Japanu.

On je najavio i da će umesto dosadašnjih Uprave za javna plaćanja i Trezora Srbije pri Ministarstvu finansija biti formirana jedna institucija - uprava Trezora i dodao da će, ukoliko parlament usvoji zakon o budžetskom sistemu, ta institucija početi sa radom od 1. avgusta ove godine.

Prema njegovim rečima, uvodi se i pojam primarnog deficita, odnosno suficita, koji uključuje i kamate na javni dug prilikom obračunavanja konačnog rezultata budžeta.

Dinkić je dodao da konsolidovani deficit podrazumeva ukupan bilans države - Republike i lokalnih vlasti i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Ministar finansija izjavio je da Vlada, u cilju pospešivanja motivacije zaposlenih u javnim preduzećima za privatizaciju, namerava da 15 odsto ukupnog kapitala besplatno podeli radnicima kroz akcije kako bi oni ostvarili prihod od privatizacije tih preduzeća.

On je podsetio na to da je ove godine u okviru restrukturiranja javnih preduzeća izvršena reorganizacija EPS-a i Železnice, odvajanjem osnovnih od sporednih delatnosti koje su prenete u nadležnost Agencije za privatizaciju kako bi bile pripremljene za privatizaciju koja će krenuti na jesen.

Dinkić je dodao i da će do kraja meseca biti raspisan tender za privatizaciju delova NIS-a i naveo da je do sada 36 preduzeća iz sporednih delatnosti javnih preduzeća preneto u nadležnost Agencije za privatizaciju.

Krajem godine biće raspisan tender za privatizaciju RTB Bor, najavio je ministar i istakao da će Vlada, u cilju olakšavanja procesa tranzicije u Boru, Vranju i Kragujevcu, privredi tih gradova odobriti povoljne kredite sa kamatom od 0,5 odsto godišnje kako bi u njima umesto postojećih, subvencionisanih fabrika, bile otvorene nove profitabilne fabrike ili ojačala srednja preduzeća.

Prema njegovim rečima, već je odobrena prva tranša tih kredita iz Fonda za razvoj u iznosu od 100 miliona dinara, pri čemu je najviše konkurenata za ova sredstva bilo iz Kragujevca.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd