Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Inflacija će ove godine biti na nivou prošlogodišnje
18.07.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da ne postoji bojazan da ovogodišnja inflacija bude veća od prošlogodišnje, koja je iznosila 13,8 odsto.
Dinkić je, obrazlažući predlog rebalansa budžeta u Skupštini Srbije, istakao da to što će inflacija biti nekoliko procenata veća od planirane neće poremetiti makroekonomsku politiku.

On je objasnio da je suficit u budžetu Srbije u ovoj godini potreban da bi u sledećoj godini mogao biti smanjen porez na plate zaposlenih i da bi počela isplata zaostalih penzija emitovanjem obveznica.

Ministar je najavio i da će tokom avgusta parlamentu biti upućen predlog zakona kojim se dugovanja penzionerima pretvaraju u javni dug i planira emitovanje obveznica od 15. januara 2006. godine.

Prema njegovim rečima, penzionerima se trenutno duguje 1,5 penzija, što je približno 20 milijardi dinara, koje će kroz obveznice biti isplaćene u naredne tri godine.

Ministar je takođe podsetio i na to da zemljoradnicima nisu isplaćene 22 penzije i istakao da će i to dugovanje biti izmireno u narednih pet godina.

Predlogom rebalansa budžeta koji razmatraju narodni poslanici predviđen je suficit u iznosu od 32 milijarde dinara, kao i povećanje prihoda za 9,3 odsto, tako da bi oni umesto planiranih 396 milijardi dinara trebalo da iznose 433 milijarde dinara.

Rashodi budžeta, planirani na 416,6 milijardi dinara, smanjeni su na 401 milijardu dinara, a na kraju godine višak u državnoj kasi trebalo bi da iznosi 32 milijarde dinara, iako je ovogodišnjim budžetom isplaniran deficit od 20,5 milijardi dinara.

Deo budžetskog suficita biće utrošen za otplatu glavnice javnog duga u iznosu od 23,5 milijardi dinara, dok je 5,5 milijardi dinara namenjeno programima podsticaja izvoza, zapošljavanja i stambenog kreditiranja.

Na dnevnom redu sednice, koja je počela u petak uveče, nalaze se i izmene Zakona o budžetskom sistemu, postavljanje i razrešenje sudija i javnih tužilaca, izmene finansijskih planova fondova za zdravstveno i penzijsko osiguranje i izbor članova skupštinskih odbora.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd