Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Povećanje izvoza najvažniji cilj ekonomske politike Vlade
05.07.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je povećanje izvoza najvažniji cilj ekonomske politike Vlade u ovoj, kao i u narednim godinama.

Dinkić je na poslovnom skupu izvoznika pod nazivom "Riznica Srbije", održanom u organizaciji agencije "Interart" iz Novog Sada, istakao da je u prvih pet meseci ove godine spoljnotrgovinski deficit manji čak za 27 odsto nego u istom periodu prošle godine.

On je naveo da će plan da naš ovogodišnji izvoz poraste najmanje 25 procenata sigurno biti ispunjen, uz objašnjenje da će tako ambiciozan rast izvoza omogućiti našoj zemlji da znatno smanji hroničan spoljnotrgovinski deficit, ali i stvoriti dobru osnovu za dugoročnu makroekonomsku ravnotežu.

Prema njegovim rečima, u tom pogledu već su ostvarene tri veoma bitne stvari, a to su ukidanje sankcija na izvoz šećera, bescarinski izvoz tekstila u EU od 1. jula i dobijanje statusa najpovlašćenije nacije u trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama, posle kojeg se očekuje trostruko veći izvoz u SAD nego ranije.

Ministar je ukazao na to da je jedna od najvažnijih mera Vlade za podsticanje izvoza donošenje zakona o Agenciji za osiguranje i kreditiranje izvoznih poslova koji bi trebalo da bude usvojen uskoro, pri čemu je najavio da će u ovu agenciju iz budžeta biti uloženo približno 25 miliona evra.

Osim osiguranja izvoznika, ova agencija imaće i kreditnu funkciju koja će najvećim izvoznicima omogućiti kredite s godišnjom kamatnom stopom od tri do četiri odsto, precizirao je Dinkić i istakao da su to vrlo konkurentni uslovi u svetu.

On je podsetio na to da je Vlada pre sedam dana omogućila i uvoz opreme vredne do dva miliona evra sa samo jedan odsto carine, što će podići tehnološki nivo naše privrede i povećati konkurentnost našeg izvoza.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd