Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Zaduženost Srbije u odnosu na 2000. godinu manja za 4,4 milijarde evra
28.06.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da je trenutna zaduženost Republike Srbije za 4,4 milijarde evra manja u odnosu na zaduženost zabeleženu 31. decembra 2000. godine i saopštio da zaduženost naše zemlje danas iznosi 9,8 milijardi evra.
Dinkić je, predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije Predlog zakona o javnom dugu, naveo da je dug krajem 2000. iznosio 14,2 milijarde evra.

Govoreći o strukturi javnog duga, ministar je precizirao da četiri milijarde čini domaći dug, kao što su obveznice za staru štednju i zajam za preporod Srbije, dok spoljni dug iznosi 5,8 milijardi evra.

Zaduženost je od 2000. godine do danas smanjena sa 170 na 56 odsto bruto društvenog proizvoda, naglasio je Dinkić i ocenio da je naša zemlja time ispunila uslov za ulazak u Evropsku uniju u kojoj gornja granica zaduženosti iznosi 60 odsto.

Ministar je najavio da sutra očekuje petu reviziju aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i otpis duga od 700 miliona evra Pariskom klubu poverilaca, čime će se Srbija svrstati u srednje zadužene zemlje.

Dinkić je, govoreći o odredbama zakona, ukazao na to da će u javni dug biti ubrajani dugovi po ugovorima, hartije od vrednosti koje emituje trezor, reprogramirani dugovi, kao i garancije date preduzećima i lokalnim vlastima.

Prema njegovim rečima, zaduživanje će moći da se vrši radi pokrivanja deficita tekuće likvidnosti, finansiranja budžetskog deficita, refinansiranje neizmirenog duga, investicionih projekata i emitovanja hartija od vrednosti.

Novina u ovom zakonu je to što će i lokalnim samoupravama moći da bude odobreno zaduživanje po osnovu javnog duga, i to tako da glavnica duga iznosi čak 15 odsto od budžeta, istakao je ministar finansija i dodao da zakon predviđa i formiranje uprave za javni dug i uvodi skupštinsku kontrolu nad javnim zaduživanjem.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd