Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Povoljni krediti za podsticanje proizvodnje u Kragujevcu
03.06.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će za kreditiranje malih i srednjih preduzeća i izgradnju novih fabrika u Srbiji pod povoljnim uslovima biti obezbeđeno 500 miliona dinara.
Dinkić je na konferenciji za novinare, održanoj u Skupštini Kragujevca, rekao da će ovaj grad do kraja godine moći da računa na približno 400 miliona dinara, kroz kredite koji će biti odobravani na period od pet godina sa kamatom od 0,5 odsto i počekom od godinu dana.

On je dodao da će prednost pri dobijanju kredita imati investitori koji nameravaju da zaposle veći broj radnika i koji će se pritom obavezati na to da u svojim pogonima zaposle 70 odsto radnika sa evidencije Tržišta rada samo sa područja Kragujevca.

Ministar je naveo da se očekuje veliko interesovanje domaćih renomiranih kompanija, ali i međunarodnih firmi za ovaj program i dodao da će memorandum o zajedničkoj realizaciji ovog projekta narednih dana potpisati predstavnici Vlade, Fonda za razvoj i grada Kragujevca, koji će preuzeti obavezu da obezbede besplatno građevinsko zemljište i infrastrukturu.

Dinkić je najavio da će naredne nedelje biti održan sastanak sa predstavnicima domaćih preduzeća sa liste prvih sto izvoznika, s obzirom na to da postoji ideja da u Kragujevcu bude osnovana slobodna zona iz koje bi trebalo da se izvozi najmanje 35 odsto proizvoda.

Prema njegovim rečima, kao pomoć Kragujevcu biće obezbeđeno i 20 miliona dinara za izgradnju sportske hale.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da Kragujevac i Vlada Srbije ulaze u zajednički poduhvat rekonstrukcije saobraćajnica na području grada, za šta će biti utrošeno 260 miliona dinara, od kojih će i jedni i drugi obezbediti po polovinu.

Ilić je najavio da će uskoro početi izgradnja puta Kragujevac-Kraljevo preko Ravnog Gaja, kao i radovi na prvih pet kilometara autoputa Kragujevac-Batočina i puta prema Topoli, na šta će biti utrošeno približno milijardu dinara.

Dinkić i Ilić obišli su danas u pratnji gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića i lokacije koje će grad besplatno ponuditi potencijalnim investitorima za izgradnju novih fabrika.

Ilić je danas razgovarao i sa predstavnicima poslovodstva i pet sindikata "Zastava automobila" o rešavanju aktuelnih problema u toj fabrici, a Dinkić je na prethodno održanoj konferenciji za novinare u Skupštini Kragujevca rekao da će Vlada Srbije obezbediti kredit od 15 miliona evra za obnovu proizvodne tehnologije u pogonima "Zastava automobila", ukoliko fabrika obezbedi ugovor o licenci nekog od svetskih proizvođača.

Dinkić je naveo i da se razgovori sa nekim od svetskih proizvođača automobila privode kraju, ali da "Zastava automobili" mogu očekivati sredstva iz Fonda za razvoj tek kada budu dobili ugovor o licenci sa nekim od njih.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd