Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Usklađivanje akciza sa proizvođačkom cenom goriva
01.06.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da će izmenama Zakona o akcizama biti omogućeno zadržavanje cena goriva na postojećem nivou i zaštićen standard građana, bez obzira na rast cena sirove nafte na svetskom tržištu.
Dinkić je na sednici Skupštine Srbije objasnio da će Vlada Srbije na osnovu ovih rešenja, u slučaju povećanja proizvođačkih cena motornog benzina i dizel-goriva, moći privremeno da smanji iznose akciza za 20 odsto od postojećeg iznosa, a takođe bi, u slučaju smanjenja proizvođačkih cena goriva zbog kretanja na svetskom tržištu, Vlada za toliko mogla da uveća iznose akciza.

Ministar je naveo da se predloženim izmenama uvodi i nova akciza od 32 dinara po kilogramu na određenu grupu derivata nafte koji imaju raspon destilacije do 380 stepeni celzijusa, a čiju listu će objaviti nadležna ministarstva.

Povećanje ove akcize ima za cilj suzbijanje zloupotreba i sive ekonomije u prometu tih derivata, posebno odmašćivača i razređivača, naglasio je on i dodao da je predviđena i mogućnost refakcije, odnosno vraćanja akciza za destilate koji se koriste u industrijske svrhe.

Zakonskim izmenama treba da se pospeši izvoz domaćih derivata na Kosovo i Metohiju, tako što će proizvođačima iz Pančeva i Novog Sada koji tamo otpremaju gorivo takođe biti omogućen povraćaj akciza, napomenuo je ministar.

Dinkić je precizirao da se jedna od novina odnosi na oslobađanje plaćanja akciza za robu koja se prodaje u slobodnim carinskim prodavnicama na aerodromu "Beograd". Kod duvanskih proizvoda uvodi se koncept minimalne akcize koji je prihvaćen u evropskim zemljama, a na taj način potrošači se štite od jeftinog i lošeg duvana, objasnio je on.

Ministar finansija je istakao da će ta akciza iznositi 70 odsto od iznosa akcize za najpopularniju cenu cigareta koje imaju najveći obim proizvodnje i potrošnje. Tako će biti sprečen uvoz lošeg duvana i zaštićena domaća proizvodnja koja je značajno povećana od privatizacije dve duvanske industrije i uvođenja stranih brendova, ukazao je Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd