Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Postignut dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom
20.04.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da je delegacija Vlade Republike Srbije, koja boravila u Vašingtonu od petka, 15. aprila do utorka, 19. aprila, u principu, postigla dogovor sa Međunarodnim momenatrnm fondom (MMF).
Dinkić je na konferenciji za novinare istakao da je važnost postignutog dogovora u tome što on omogućava produženje trogodišnjeg aranžmana, koji ističe 15. maja, nastavak saradnje sa Svetskom bankom, otvaranje puta za brži proces pridruživanja EU, a kao rezultat svega usledio bi otpis od 700 miliona dolara duga prema Pariskom klubu poverilaca.

Podsećajući na istorijat trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om, Dinkić je rekao da su 12. decembra 2000. godine, posle više od 10 godina izolacije, obnovljeni odnosi sa ovom najvažnijom međunarodnom finansijskom institucijom, a potom je zaključen jednogodišnji „stand by“ aranžman, koji se realizovao od 2001. do 2002. godine, da bi 15. maja 2002. godine počeo da teče novi trogodišnji aranžman.

“Do sredine 2003. godine uspeli smo da završimo dve revizije ovog trogodišnjeg aranžmana”, rekao je Dinkić i dodao da od tog perioda, pa do juna 2004. godine nije prošla nijedna revizija sa MMF-om i da je to bila godina krize u odnosima sa ovom institucijom.

Konačno je u junu 2004. godine, prema Dinkićevim rečima, Vlada Republike Srbije napravila sporazum o trećoj reviziji aranžmana, u decembru je pozitivno ocenjena i četvrta revizija, dok se u junu, tekuće godine, očekuje odobravanje pete revizije od strane Borda direktora MMF-a, koja bi rezultirala odobravanjem kredita od 200 miliona dolara Narodnoj banci Srbije za popunjavanje deviznih rezervi.

Prema njegovim rečima, u septembru bi trebalo da se realizuje i šesta, završna revizija.

„U tom slučaju bi aranžman sa MMF-om bio okončan tokom ove godine, a kao rezultat toga usledio bi otpis od 700 miliona dolara duga prema Pariskom klubu poverilaca, čime bi ukupan javni dug Sbije sveli na oko 50 % društvenog bruto proizvoda (DBP)“ , rekao je Dinkić.

On je istakao da je osnovni cilj postignutog sporazuma da se smanji deficit u bilansu tekućih plaćanja sa inostranstvom, i to sa 13,7% DBP na 11% DBP.

Da bi se to desilo, potrebno je, prema Dinkićevim rečima, ostvariti snažan rast izvoza od oko 25 %, kako je dogovoreno sa MMF-om.

Što se uvoza tiče, njega je, prema Dinkićevim rečima, potrebno ograničiti, a procena MMF-a je da bi, nakon realizacije dogovorenih mera, uvoz ove godine trebalo da raste maksimalno 9% u odnosu na prošlu godinu.

„Da bi se ograničio rast uvoza, potrebno je ograničiti domaću tražnju“, rekao je Dinkić i objasnio koje su to tri grupe mera potrebne za realizaciju ovog plana.

Najpre, monetarne mere, odnosno kontrola rasta kredita koja je sprovedena u decembru mesecu 2004. godine, zatim fiskalne mere, tj. smanjenje javne potrošnje i politika plata, koja se uspešno realizuje od ove godine.

Što se fiskalnog prilagođavanja tiče, Dinkić je istakao da je prošle godine izvršeno jedno od najvećih fiskalnih prilagođavanja, kada je smanjen budžetski deficit za 2,2% DBP. On je dodao da je ovogodišnjim budžetom predviđeno smanjivanje deficita za još 0,3% DBP, a da je u Vašingtonu dogovoreno dodatno fiskalno prilagođavanje od 1% DBP.

Dinkić je rekao da je već sada jasno da će budžetski prihodi biti za 35 - 40 milijardi dinara veći nego što je to bilo planirano Zakonom o budžetu, pre svega zbog bolje naplate poreza i većeg efekta PDV-a.

On je, takođe, naglasio da će i rashodi biti veći za 20-25 milijardi dinara i objasnio da je veliki rashod finansiranje deficita penzionog fonda u iznosu od 12 milijardi dinara.

Ministar je najavio da će Vlada na sutrašnjoj sednici razmatrati novi zakon o javnim preduzećima koji predviđa direktnu kontrolu Vlade nad zaradama u javnim preduzećima na nivou lokalnih samouprava.

Dinkić je dodao da je sa Svetskom bankom postignut dogovor o realizaciji investicionih projekata u vrednosti od 190 miliona dolara, kao i dogovor o razvojnom kreditu vrednom 55 miliona dolara, namenjenom budžetu Srbije.

Ministar Dinkić je naveo četiri najvažnija projekta: rehabilitacija puteva u Srbiji ( projekat vredan 55 miliona dolara), reforma administracije penzionog sistema (25 miliona dolara), izgradnja mreže za navodnjavanje (25 miliona dolara) i oživljavanje borskog regiona (25 miliona dolara).
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd