Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ostvaren budžetski suficit
02.02.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da je u januaru ostvaren suficit u budžetu od 350 miliona dinara, dok su ukupne budžetske rezerve oko 22 milijarde dinara.
On je na konferenciji za novinare naglasio da je odlučeno da se ove rezerve u prvih šest meseci ne troše, kako bi se u junu išlo na rebalans budžeta i održavanje makroekonomske stabilnosti.
«Osnovni cilj makroekonomske politike u ovoj godini biće obaranje inflacije u drugom kvartalu, na vrednosti bliske nuli», rekao je Dinkić i dodao da će u prvom kvartalu inflacija sigurno biti veća zbog uvođenja poreza na dodatu vrednost, kao i zbog dizanja cena komunalnih usluga, ali i zbog skoka cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu.
Dinkić je posebno naglasio da neće biti poskupljenja struje od 1. aprila, kako je najavljivano, sve dok se ne izvrši restruktuiranje EPS-a.
«Ako se stalno neracionalna struktura koja postoji, samo umnožava kroz povećanje cena, nikada nećemo imati restruktuiranje, nego će se sve te neracionalnosti pokrivati na teret građana», rekao je Dinkić i dodao da će novo poskupljenje struje, najverovatnije, biti od 1. jula i to ne za 14 odsto, kako je najavljivano, već za oko 9 posto.
On je rekao da će ključni napor ove godine biti restruktuiranje javnih preduzeća, posebno Elektroprivrede Srbije, JAT-a i ŽTP «Beograd».
Ministar Dinkić je takođe naglasio da će jedan od prioriteta u narednom periodu biti i uvođenje mera za stimulisanje izvoza, izdvajanja više novca za sport i kulturu, kao i jačanje finansijske discipline.
On je rekao da će se do kraja marta u Skupštini naći i predlog promene Zakona o doprinosima, koji se odnosi na ukidanje doprinosa na autorske honorare.
Dinkić je posebno naglasio da će 2005. godina biti poslednja godina u kojoj postoji piraterija u Srbiji.
«Usvajanjem novog krivičnog zakona, piraterija će biti veoma oštro sankcionisana», izjavio je Dinkić.
Govoreći o fiskalizaciji, ministar finansija je posebno istakao tri stavke koje su propisane novim Zakonom o fiskalnim kasama, a one se odnose na to da u radnji mora da stoji samo fiskalna kasa, a ne neka druga, potom da se vidno istakne nalepnica na kojoj piše «uzmite račun» i treća je da ako prodavac ne izda fiskalni račun, kupac nema dužnost da plati robu.
«Jedna od mera poreske kontrole, koja će najverovatnije do 15. februara biti zakonski uobličena, odnosi se na nagradu svakome ko prijavi mesto gde ne izdaju fiskalne račune; taj građanin biće nagrađen sa 500 dinara po prijavi», rekao je ministar Dinkić i dodao da će do 31. matra svi veliki poreski obveznici morati da uvedu GPRS-terminal za daljinsko očitavanje svih dnevnih izveštaja iz fiskalne kase.
Govoreći o igrama na sreću, on je rekao da su se u januaru, po ovom osnovu, u republički budžet slila sredstva u iznosu od 190 miliona dinara, i to od kladionica i onih koji drže automate i organizuju robne nagrade oko 92 miliona dinara, a ostatak od 100 miliona dinara od Državne lutrije Srbije, po osnovu organizovanja igre «loto».
On je, takođe, rekao da će Državna lutrija Srbija, prema planu, imati uplatu za budžet između 20-30 miliona evra.
«Sve postojeće tombole imaju rok do 15. februara da se uključe u sistem Državne lutrije Srbije, kako bi izbegle kazne», rekao je Dinkić.
On je naveo i da je 10. februar rok za registrovanje uplatnih mesta za kladionice, kod Uprave za igre na sreću (Ulica Omladinskih brigada 1, Novi Beograd).
Direktor Poreske uprave Vladimir Ilić rekao je da se i dalje uspešno nastavlja edukacija obveznika PDV-a, a da se prva velika sredstva od naplate PDV-a očekuju 10. februara.
On je najavio i kontrole buvljih pijaca, u cilju njihove legalizacije i fiskalizacije.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd