Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Пораст прихода локалне самоуправе следеће године за 16,7 одсто
24.11.2004.

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да ће овогодишњи приходи локалне самоуправе бити знатно изнад планираних и да ће износити 81,4 милијарди динара, док ће следеће године порасти за 16,7 одсто у односу на план за 2004. годину.
Динкић је, обраћајући се представницима градова и општина из целе Србије, истакао да је циљ Министарства финансија унапређивање процеса финансирања локалне самоуправе, за коју је наредне године предвиђено издвајање у износу од 13,8 милијарди динара трансферних средстава.

Министар је навео да ће учешће општина у порезу на плате бити повећано са 30 на 40 одсто, што ће представљати значајан додатак приходима локалне самоуправе, док ће неразвијене општине и оне које не могу да рачунају на много средстава од пореза на плате бити помогнуте трансферним средствима.

Он је најавио мењање приходне и расходне стране буџета због увођења пореза на додату вредност и додао да ће Војводина посебно имати раст прихода јер ће њен буџет бити за 23,7 одсто већи у односу на 2004. годину.

Током следеће недеље биће представљени нацрти два нова закона о финансирању локалне самоуправе, рекао је Динкић и подсетио на то да су од 2000. године до данас укупни приходи локалне самоуправе повећани 6,6 пута.

Према његовим речима, наредне године биће промењен закон о порезу на имовину и у плану је да овај порез наплаћују само општине.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд