Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Delegacija britanskog Parlamenta u Beogradu
09.11.2004.

Ministar finansija, Mlađan Dinkić, sa saradnicima, razgovarao je danas sa članovima delegacije britanskog Parlamenta, koje je predvodio Donald Anderson, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Donjeg doma Parlamenta.
Gosti iz Velike Britanije interesovali su za očekivanu dinamiku približavanja Srbije i Crne Gore Evropskoj Uniji. Poseban interes pokazali su za poresku politiku, predstojeće uvođenje poreza na dodatu vrednost i komparativne prednosti srpskog tržišta.

Ministar Dinkić je izrazio uverenje da će odluka Evropske Unije o tzv. dvostrukom koloseku za Srbiju i Crnu Goru značajno olakšati približavanje EU i ubrzati izradu studije o izvodljivosti.

On je detaljno upoznao britanske parlamentarce sa novinama u poreskim propisima Srbije, uključujući i poreske olakšice za poslodavce koji otvaraju nova radna mesta. Naglasio je spremnost poreskih organa za početak primene poreza na dodatu vrednost.

Ministar Dinkić je rekao da je ostvarena potpuna stabilnost bankarskog sistema, da je značajno smanjen obim sive ekonomije, posebno u domenu šverca cigareta, koji je sa nekadašnjih 70% sveden na samo 5-7%.

Preneo je posebnu odlučnost Vlade Srbije u reformi državne uprave, restruktuiranju javnih preduzeća, ubrzavanju privatizacije i privlačenju direktnih stranih investicija. Među ostalim komparativnim prednostima, istakao je da Srbija ima najnižu stopu poreza na dobit preduzeća od svega 10%.

Ministar Dinkić je podvukao potrebu boljeg upoznavanja britanskih investitora sa potencijalima srpskog tržišta i pozvao ih da ulažu u Srbiji.

Istaknuto je obostrano zadovoljstvo dosadašnjim oblicima saradnje Velike Britanije i Srbije i naglašena spremnost za njihovo dalje unapređivanje.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd