Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Pomoć Vlade u sprovođenju razvojnih projekata u Kraljevu
03.11.2004.

Delegacija Ministarstva finansija, koju je predvodio ministar Mlađan Dinkić, posetila je danas Kraljevo u okviru akcije intenziviranja saradnje Vlade Srbije sa lokalnim samoupravama.
Dinkić je tokom prepodneva razgovarao sa predstavnicima Skupštine opštine Kraljevo od kojih je zatražio da ga upoznaju sa problemima ove opštine i regiona, u čijem rešavanju bi Vlada mogla da pomogne.

Ministar finansija je istakao da je Vlada spremna na to da u prvoj fazi kratkoročno, a u drugoj srednjoročno i dugoročno, pomogne lokalnoj samoupravi u svim onim razvojnim projektima koji bi relativno brzo mogli da se realizuju i koji ne iziskuju prevelika sredstva.
On je, takođe, uputio predlog da se lokalna samouprava više uključi i preuzme veću odgovornost u kreiranju ideja i projekata u infrastrukturi i podsticanju razvoja, kao i njihovom sprovođenju u praksi, dok će Vlada sa svoje strane, uz pomoć Fonda za razvoj i Garancijskog fonda raditi na daljem podsticanju privatne inicijative pomenutog kraja.

Posle razgovora sa predstavnicima SO Kraljevo, delegacija Ministarstva posetila je privatno preduzeće "Radijator" koje se bavi proizvodnjom kotlova za grejanje domaćinstava. Ova fabrika veći deo proizvodnje izvozi, pre svega na austrijsko, ali i na druga tržišta, a proizvodnja se obavlja u tri smene. S obzirom na to da fabrika prima dvostruko više narudžbina, nego što može da proizvede, poslovodstvo "Radijatora" tražilo je od Fonda za razvoj kredit, kako bi fabrika proširila kapacitete, povećala proizvodnju i obezbedila 50 novih radnih mesta.

Predstavnici Ministarstva finansija posetili su danas u Kraljevu i fabriku vagona koja posluje sa velikim gubicima. Dinkić je u razgovoru sa poslovodstvom zatražio informacije o visinama i vrstama dugova ove fabrike i najavio da će Vlada Srbije i resorna ministarstva učiniti sve što je u njihovoj moći da se deo tih dugova reprogramira ili otpiše, kako bi fabrika mogla da uđe u proces restrukturiranja i privatizacije.

Tokom poslepodneva ministar finansija i njegovi saradnici razgovarali su u Regionalnoj privrednoj komori sa više od stotinu privrednika ovog kraja o zakonima iz delokruga Ministarstva finansija, budžetu i planu ekonomske politike za 2005. godinu, uvođenju poreza na dodatu vrednost, kao i o fiskalizaciji.

Na kraju posete Kraljevu, Dinkić je prisustvovao tribini, tokom koje je razgovarao sa građanima.

U delegaciji Ministarstva finansija, pored ministra Dinkića, bili su i pomoćnik ministra Goran Anđelić, direktor Poreske uprave Srbije Vladimir Ilić i direktor Uprave carina Dragan Jerinić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd