Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Godišnja skupština EBRD-a u Beogradu, 2005. godine
29.10.2004.

Godišnja skupština Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održaće se od 21. do 23. maja 2005. godine, u Beogradu, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Ministarsva finansija.
Konferenciji su prisustvovali ministar finansija Mlađan Dinkić, generalni sekretar Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Džoni Akerholm i gradonačelnik Beograda, Nenad Bodganović.

«Godišnja skupština EBRD-a sastoji se od dva dela: insitucionalnog, koji je više formalni, čiji je cilj usvajanje godišnjih izveštaja i potvrda rezultata koje je Banka postigla tokom protekle godine. Drugi deo je Poslovni forum, na kome zemlje učesnice imaju priliku da se predstave investitorima», rekao je gospodin Akerholm.

On je objasnio da će se Poslovni forum sastojati od odvojenih panel rasprava i predavanja, na kojima će se razmatrati različita pitanja koja su od interesa za potencijalne investitore.

Gospodin Akerholm je naglasio da je održavanje ovakvog skupa od posebnog značaja kako za Beograd, tako i za državnu zajednicu Srbije i Crne Gore, jer on pruža priliku svim učesnicima da razmotre pitanja od njihovog zajedničkog interesa i na taj način podrže ideju razvoja ovog regiona.

On je naglasio da će predstojeća Skupština EBRD-a imati regionalnu dimenziju, kako bi doprineli većim ulaganjima stranih investitora u ovaj deo Balkana.

«Kako bi pospešili ovu ideju, planirali smo održavanje nekoliko regionalnih seminara», rekao je Akerholm i dodao da će prvi ovakav seminar biti održan, za desetak dana, u Zagrebu, a tema ovog seminara biće investiranje i razvoj opština, kao i načini rešavanja mogućih problema.

Drugi seminar, u ovoj grupi, održaće se početkom decembra 2004. godine u Sarajevu, a pokriće pitanja iz saobraćaja.

Treći seminar biće održan u Tirani, u februaru, sledeće godine gde će se raspravljati o pitanjima iz energetike.

Poslednji planirani seminar predviđen je da se održi početkom marta meseca 2005. godine u Skoplju. Na seminaru će se diskutovati o pitanjima malih i srednjih preduzeća.

Ministar finansija Mlađan Dinkić naglasio je da će Beograd od 21. do 23. maja, sledeće godine biti svetski finansijski centar.

«Na skupu će učestvovati premijeri zemalja iz regiona, zvanične delegacija iz celog sveta, ministri finansija i guverneri centralnih banaka, kao i predstavnici velikog, srednjeg i malog biznisa», rekao je Dinkić.

On je objasnio da će Srbija, na pomenutom skupu, imati posebnu prezentaciju na kojoj će učestvovati zvanični predstavnici grada Beograda, Vlade Republike Srbije i predstavnici domaćeg biznisa.

«Jedna od glavnih tema biće kako napraviti što šire tržište u jugoistočnoj Evropi», naglasio je ministar Dinkić i dodao da će posebno biti reči o korupciji i učešću žena u biznisu i politici.

On je naglasio da će to biti i prilika da se grad Beograd predstavi i kroz bogat kulturni i turistički sadržaj.

«Gostima koji dođu u Beograd pružićemo sve usluge koje su njima potrebne, a obezbedićemo i potrebnu podršku kako bi grad besprekorno funkcionisao tokom trajanja konferencije», rekao je Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda.

Organizacija godišnje skupa EBRD-a zasniva se na saradnji Evropske banke za obnovu i razvoj i nacionalnih vlasti, a planirano je da, pomenutom, skupu prisustvuje oko 2.500 zvaničnika iz celog sveta.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd