Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Једнаки услови за све који обављају самосталну делатност
25.10.2004.

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да је данас постигнут договор о томе да ће просечан паушални износ пореза који треба да плате улични продавци, а који садржи и порез на доприносе, износити 4.560 динара месечно.
Динкић је након разговора са представницима синдиката уличних продаваца Независност рекао да је по садашњим прописима паушални порез износио између четири и седам хиљада динара и додао да ће данас договорена цифра варирати за приближно 250 динара, у зависности од града.

Он је истакао да је став Министарства финансија да улични продавци треба одмах да се региструју, у складу са условима за обављање самосталне делатности, и да почну да плаћају паушални порез.

Министар је, говорећи о фискалним касама, нагласио да остаје обавеза њиховог увођења и поновио да треба да постоје потпуно исти услови за све, с обзиром на то да сви који обављају самосталну делатност имају обавезу да уведу ове касе, да се региструју, дају аванс за куповину фискалне касе, као и да их набаве.

Динкић је рекао да ће Министарство финансија изаћи у сусрет уличним продавцима тако што ће упутити писма челницима локалних самоуправа са молбом да смање таксе за уличне продавце. Према његовим речима, у процесу регистрације и фискализације улични продавци имали би исти третман као радње које сада раде.

Министарство се обавезало на то да појача контролу велетрговина које увозе шверцовану робу како би на тај начин смањили сиву еконимију, навео је Динкић и подсетио на то да ће Министарство финансија рефундирати седам хиљада динара за куповину каса, што је приближно половина вредности фискалне касе.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд