Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Представљени јавни приходи Републике Србије за првих девет месеци 2004. године
06.10.2004.

Министар финансија Млађан Динкић представио је данас, на редовној конференцији за новинаре, јавне приходе Републике Србије у периоду јануар-септембар 2004.године.
Он је, том приликом, нагласио да је политика чврстог буџетског ограничења довела до стабилизације макроекономских прилика у земљи, као и до, релативно, високог привредног раста, захваљујући чеми су остварени позитвини резултати у последњем кватралу.
“Буџетски дефицит је, у трећем кварталу, био рекордно низак и износио је две милијарде динара, односно девет пута је мањи него остварени дефицит за исти период прошле године”, изјавио је министар Динкић.
Он је додао да је дефицит у јулу износио 2,1 милијарду динара, у августу је забележен суфицит од 1,7 милијарди динара, док је дефицит у септембру био 1,6 милијарди динара.
Говорећи о укупним буџетским приходима, за првих девет месеци у 2004. години, министар Динкић је рекао да су они износили 235,6 милијарди динара, расходи 254,8 милијарди динара, тако да је забележен дефицит, за тај период, 19,2 милијарде динара.
Динкић је нагласио и да, за разлику од претходне Владе, Министарство финансија, ове године, није користило ниједан кредит од пословних банака, нити кредите Народне банке за финансирање дефицита.
«Дефицит, о коме данас говоримо, финансиран је, искључиво, из нето домаћих средстава, односно од задуживања на тржишту капитала и од прихода од приватизације, који су наслеђени из прошле године», објаснио је Динкић.
Он је нагласио да највеће расходе у буџету представљају трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања, посебно Пензионом фонду.
«За покривање дефицита у Пензионом фонду запослених потрошено је око 50 милијарди динара, за Пензиони фонд земљорадника 4,2 милијарде, а за дефицит у фонду Националне службе за запошљавање утрошено је 6,3 милијарди динара», рекао је министар Динкић.
Говорећи о приходима, он је нагласио да су захваљујући раду Пореске управе, јавни приходи увећани за 21,2%, у односу на исти период прошле године.
«Што се структуре прихода тиче, највише су порасле наплате акциза на дуванске прерађевине, око 30% у односу на првих девет месеци прошле године», рекао је Динкић и додао да, тренутно, црно тржиште цигарета износи 5-7%, што је испод прошлогодишњег нивоа.
Такође, порасла је и наплата пореза на промет и пореза на имовину, која износи 20% више у односу на исти период прошле године.
Министар Динкић је нагласио да је од приватизације, у августу, забележено 260 милиона динара приватизационих прихода, а у септембру 780 милиона динара.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд