Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Počinje da radi Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita
09.09.2004.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada na današnjoj sednici donela neophodna akta koja će omogućiti da Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita počne sa radom, a time i primena već usvojenog Zakona o osiguranju stambenih kredita.
Dinkić je objasnio da su usvojena pravila poslovanja ove institucije, program rada, finansijski plan i sistematizacija radnih mesta, i najavio da će u ponedeljak biti objavljen konkurs za zapošljavanje stručnjaka u ovoj korporaciji, uz napomenu da je bankama i drugim finansijskim organizacijama upućen javni poziv radi sklapanja ugovora u cilju osiguranja potraživanja po osnovu stambenih kredita.

Ministar je izrazio očekivanje da će u narednih mesec dana prve banke početi da zaključuju ugovore o osiguranju kredita, i naveo da će, u skladu sa pravilima rada ove institucije usvojenim na današnjoj sednici Vlade, država preko ove korporacije osiguravati do 75 odsto potencijalnih gubitaka banaka u davanju kredita za stanove i kuće građanima.

On je dodao da bi Nacionalna korporacija do kraja godine trebalo da osigura prve stambene kredite, dok se pravi zamah u njenom radu očekuje naredne godine.

Rezultati istraživanja tržišta koje je sprovela ova institucija pokazuju da je trenutno približno 50.000 domaćinstava u Srbiji platežno sposobno da priušti kredite pod uslovima koje će postaviti korporacija. Dinkić je objasnio da će krediti biti odobravani na period od 20 do 30 godina, sa kamatnom stopom koja neće biti veća od 9 procenata godišnje, i koja će vremenom imati tendenciju snižavanja. On je izrazio očekivanje da će Trgovinski sud biti efikasan i brzo registrovati ovu instituciju, kako bi ona mogla i formalno da počne da radi.

Direktor Nacionalne korporacije za obezbeđivanje stambenih kredita Aleksandar Jović istakao je da su ciljevi koje ova institucija želi da ostvari povećanje potencijalnog broja korisnika stambenih kredita ukidanjem depozita, smanjenjem kamatne stope i produžetkom roka otplate kredita do 30 godina.

On je objasnio da su efekti koji će na taj način biti postignuti smanjenje rizika potraživanja po osnovu stambenih kredita kod banaka, direktan uticaj na rast potražnje za stambenim jedinicama, odnosno direktan uticaj na građevinsku industriju i ekonomiju.

Dinkić je naveo i da je sa šefom misije Svetske banke za jugoistočnu Evropu Orsalijom Kalancopulos danas razgovarao o realizaciji ovogodišnjeg programa Svetske banke za Srbiju, kao i o sledećem trogodišnjem aranžmanu i planu za 2005. godinu.

On je podsetio na to da je Srbija već dobila 40 miliona dolara kredita u julu, i naveo da se do kraja godine očekuje još 80 miliona dolara kredita, imajući u vidu činjenicu da se dogovoreni program sa Svetskom bakom sprovodi uspešno.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd