Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uspostavljena makroekonomska stabilnost
06.09.2004.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas, na konferenciji za novinare, da je, prvi put, ove godine u budžetu Republike Srbije zabeležen suficit od milijardu i 730 miliona dinara, čime je uspostavljena makroekonomska stabilnost.
On je naglasio da ovogodišnji deficit budžeta neće preći 30 milijardi dinara i dodao da je ukupan kumulativni deficit, u prvih osam meseci, smanjen na 17, 6 milijardi dinara.
Upoređujući pregled ostvarenog deficita budžeta Republike Srbije, za prvih osam meseci u 2003. i 2004. godini, ministar Dinkić je naglasio da je zabeležena ušteda u budžetu od 7,4 milijardi dinara.
Dinkić je rekao da su ukupni rashodi, za prvih osam meseci, 225 milijardi dinara.
«Najveće izdatke iz budžeta predstavljaju transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, transferi na saveznom nivou, plate i dodaci zaposlenima, potom subvencije ŽTP-u i poljoprivredi, naknade za socijalnu zaštitu i stara devizna štednja», objasnio je ministar.
Govoreći o isplati Zajma za privredni preporod, Dinkić je rekao da je, za prvih nekoliko dana, isplaćeno oko milijardu evra i dodao da svi oni koji su zakasnili sa prijavama ovih potraživanja to mogu da učine do 30. aprila 2005. godine.
On je naglasio i da je Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija, do sada isplatilo 411 miliona dinara za premije za ovogodišnji rod pšenice, od čega je 389 miliona dinara dato direktno mlinovima, za isplatu poljoprivrednicima, a 22 miliona dinara na račune individualnih poljoprivrednih proizvođača.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd