Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Представљена два нова закона
23.06.2004.

Министар финансија Млађан Динкић представио је данас у Влади Србије , на седници Владе, која ће се одржати следеће недеље, биће и Закон о стечајном поступку, Закон о Агенцији за лиценцирање стечајних управника и Закон о изменама и допунама Закона о социјалној заштити и обезбеђивању социјалне сигурности грађана.
Министар Динкић је, образлажући Предлог Закона о доприносима на обавезно социјално осигурање, рекао да данас имамо један компликован систем за наплату доприноса, јер постоје вишеструке основице на које се плаћају доприноси, а те основице су утврђене у зависности од квалификационе спреме запослених. С обзиром на то, овим Законом ће се, према његовом речима, поједноставити систем наплате доприноса, изједначити различити облици рада у погледу плаћања доприноса и што је најважније извршиће се фискално растерећење обвезника који су у тешкој економској ситуацији.
"Највеће растерећење, по овом Закону, имаће текстилна индустрија, индустрија коже и обуће, индустрија намештаја и тзв. занатске делатности", истакао је Динкић.
Овај Закон утврђује и јединствене стопе доприноса, и то за пензијско и инвалидско осигурање стопу доприноса од 22 одсто, за здравствено осигурање од 12,3 одсто, а за случај незапослености стопа доприноса је 1,5 одсто.
Новина у Закону је и предложена јединствена минимална основица доприноса у нивоу од 40 одсто просечне бруто зараде у претходном кварталу. Наиме, укида се досадашњи систем од осам минималних основица према стручној спреми.
"На посматраном узорку од 22 земље, Србија са оптерећењем од 35,8 посто спада у групу земаља са испод-просечним оптерећењем. Само осам земаља, међу којима су Финска, Аустрија, Португал, САД имају укупну стопу доприноса нижу од Србије", нагласио је министар Динкић.
Министар финансија је, образложући Предлог Закона о играма на срећу, истекао да су стратешки циљеви од доношења овог Закона укрупњавање оних који врше игре на срећу како би се вршио ефикасан надзор, потом сужавање сиве зоне у циљу стварања конкурентних услова на тржишту, као и значајно повећање буџетских прихода, чак за 10 пута.
"Ти приходи биће искоришћени тако што ће 60 процената укупних прихода ићи у буџет Републике Србије, 10 процената у Фонд за финансирање инвалидских организација и установа социјалне заштите, 10 одсто у Фонд за финанситрање социјално хуманитарних делатности, и исто толико у Фонд за финансирање спорта и Фонд за финансирање програма локалне самоуправе", објаснио је Динкић и додао да су се за овакву поделу прихода определили у складу са праксом у другим земљама.
Овај Закон подразумева четири врсте игара на срећу: класичне игре на срећу, посебне игре, као што су играчнице (казина), аутомати и кладионице, игре на срећу преко интернета и наградни конкурси у роби и услугама.
"Укупни очекивани фискални приходи од игара на срећу ће износити 70 милиона евра и то 30 милиона од класичних игара на срећу, 10 милиона евра од казина, по 5 милиона евра од игара преко интернета, аутомата и наградних конкурса и 15 милиона од кладионица", рекао је министар Динкић.
Он је рекао да ће бити основана и Државна лутрија Србије која ће имати монопол за организовање класичних игара на срећу и право да изда дозволу другим правним лицима која желе да организују игре на срећу.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд