Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
EU uskoro dostavlja dokumenatciju o reeksportu šećera
14.05.2004.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da će Evropska unija uskoro dostaviti dokumentaciju na osnovu koje će biti utvrđeno koja će srpska preduzeća platiti štetu izazvanu reeksportom šećera.
"Iz EU smo tražili da nam dostave sertifikate o poreklu šećera od njihovih firmi koje su kupovale tu robu iz Srbije, na bazi kojih ćemo da utvrdimo ko će da plati štetu", rekao je on novinarima nakon sastanka Udruženja banaka Srbije.

Na pitanje zašto EU ranije nije dostavila tu dokumenatciju, Dinkić je kazao da niko od njih to nije tražio. Ističući da štetu Evropskoj uniji neće platiti država, već preduzeća, ministar finansija je kazao da će se u Srbiji desiti isto što i u Hrvatskoj, kada je utvrđen sličan slučaj. Biće utvrđeni učesnici u reeksportu šećera i u EU i u Srbiji, koji će platiti kaznu, nakon čega očekujem da do leta dobijemo preferencijale za izvoz šećera, dodao je on.

Dinkić je izjavio da se na lagerima u srpskim šećeranama nalazi 95.000 tona šećera koji čeka izvoz i dodao da će na jesen početi nova kampanja prerade šećerene repe, iz koje će deo moći da se izvozi.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd