Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Postignut preliminarni sporazum sa Misijom MMF-a
25.04.2004.

Ministar finansija Srbije Mladjan Dinkić izjavio je danas agenciji Beta da je, tokom razgovora u Vašingtonu, postignut preliminarni dogovor i da je Srbija "posle devet meseci deblokirala odnose sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF)".
"Danas je bio veoma uspešan dan u Vašingtonu i imamo dobru vest za naše gradjane. Uspeli smo da postignemo preliminarni sporazum sa Misijom MMF-a, tako da smo odblokirali odnose sa ovom medjunarodnom monetarnom institucijom", izjavio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, "poslednji put Srbija je zaključila sporazum sa MMF-om u julu prošle godine, a od tada je, zbog političke krize, nastao zastoj u spoljnim odnosima".

Dinkić je napomenuo da bi taj sporazum bi trebalo da bude verifikovan na Bordu MMF-a, koji će biti održan početkom juna i dodao da bi Srbija i Crna Gora trebalo da dobije dve tranše kredita MMF-a vredne ukupno 140 miliona dolara.

"Moram da kažem da je Misija MMF-a veoma pozitivno ocenila novu ekonomsku politiku vlade, pre svega u oblasti fiskalne politike, gde smo za prva četiri meseca uspeli da imamo potpuno uravnotežen budžet, dakle bez deficita. To je uradjeno pre svega zahvaljujući dobroj naplati prihoda i merama intenzivne kontrole koje sada sprovode carina i poreska uprava", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, deficit budžeta Srbije smanjen je u odnosu na planiranih 3,6 posto društvenog bruto proizvoda i iznosiće ove godine svega 2,5 posto.

"Ta činjenica je veliko priznanje novoj vladi i prvi veliki medjunarodni uspeh koji je ova vlada postigla svega mesec i po dana od formiranja", rekao je Dinkić i dodao da je to "prekretnica u daljem ekonomskom razvoju Srbije, jer nakon ovog dogovora sa Fondom otvorila su se vrata i fondova EU, a u ponedeljak se očekuju razgovori sa Svetskom bankom i daleko veće investiranje u Srbiju".
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd