Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić najavio nove kredite EIB i EBRD
18.04.2004.

Ministar finansija Srbije Mladjan Dinkić rekao je, u telefonskoj izjavi agenciji Beta, da je sa Evropskom investicionom bankom (EIB) u subotu u Londonu dogovoreno da u naredna dva meseca budu potpisani projekti vredni 190 miliona evra.
"Već u maju biće potpisani ugovori za kreditiranje izgradnje autoputa Beograd-Novi Sad u vrednosti 110 miliona i projekte poboljšanja vodosnabdevanja u Novom Sadu i Nišu. Do kraja juna biće zaključen ugovor o kreditiranju malih i srednjih preduzeća u vrednosti od 45 miliona evra", naveo je Dinkić.

Dinkić, koji se nalazi u Londonu, na 13. godišnjoj skupstini Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rekao je da će poslovne banke preko kojih će ići ti krediti dodati EBRD još 45 miliona svojih sredstava.

On je naveo da je razgovarao i sa predsednikom EBRD Žanom Lemijerom o projektima te finansijske institucije u Srbiji, ističući da će EBRD i ove godine značjano pomoći srpsku privredu.

Pre svega to su kofinasiranje autoputa Beograd-Novi Sad sa 70 milionaevra i projekat ulaganja u privatne srpske kompanije, naveo je Dinkić, perecizrajući da će ta institucija sa 22 miliona evra pomoći Hemfarmu da izgradi fabriku u Rusiji. Prema njegovim rečima,među projektima EBRD su i unapređenje sistema kontrole vazdušnog saobraćaja za šta će biti izdvojeno 70 miliona evra. EBRD će, kako je istakao, biti aktivna u animiranju "grinfild"(greenfield) investicija, a planira i da investira u dokapitalizaciju pojedinih banaka u Srbiji i obezbedi linije za podsticanje 18 privatnih preduzeća.

Dinkić je najavio da će delegacija Vlade Srbije u nedelju bankarima i investitorima predstaviti svoju politiku i istakao da će se susresti i sa investicionim bankarima, a u organizaciji kuće Džej-Pi Morgan.

Dinkić će se u nedelju sastati i sa predstavnicima Nordik investment banke (Nordic Investment Bank) i Siti grup (CITI GROUP) od čega, kako je rekao, mnogo očekuje.
Godišnja skupština EBRD traje do ponedeljka 19. aprila.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd