Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Динкић најавио нове кредите ЕИБ и ЕБРД
18.04.2004.

Министар финансија Србије Младјан Динкић рекао је, у телефонској изјави агенцији Бета, да је са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) у суботу у Лондону договорено да у наредна два месеца буду потписани пројекти вредни 190 милиона евра.
"Већ у мају биће потписани уговори за кредитирање изградње аутопута Београд-Нови Сад у вредности 110 милиона и пројекте побољшања водоснабдевања у Новом Саду и Нишу. До краја јуна биће закључен уговор о кредитирању малих и средњих предузећа у вредности од 45 милиона евра", навео је Динкић.

Динкић, који се налази у Лондону, на 13. годишњој скупстини Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), рекао је да ће пословне банке преко којих ће ићи ти кредити додати ЕБРД још 45 милиона својих средстава.

Он је навео да је разговарао и са председником ЕБРД Жаном Лемијером о пројектима те финансијске институције у Србији, истичући да ће ЕБРД и ове године значјано помоћи српску привреду.

Пре свега то су кофинасирање аутопута Београд-Нови Сад са 70 милионаевра и пројекат улагања у приватне српске компаније, навео је Динкић, перецизрајући да ће та институција са 22 милиона евра помоћи Хемфарму да изгради фабрику у Русији. Према његовим речима,међу пројектима ЕБРД су и унапређење система контроле ваздушног саобраћаја за шта ће бити издвојено 70 милиона евра. ЕБРД ће, како је истакао, бити активна у анимирању "гринфилд"(греенфиелд) инвестиција, а планира и да инвестира у докапитализацију појединих банака у Србији и обезбеди линије за подстицање 18 приватних предузећа.

Динкић је најавио да ће делегација Владе Србије у недељу банкарима и инвеститорима представити своју политику и истакао да ће се сусрести и са инвестиционим банкарима, а у организацији куће Джеј-Пи Морган.

Динкић ће се у недељу састати и са представницима Нордик инвестмент банке (Нордиц Инвестмент Банк) и Сити груп (ЦИТИ ГРОУП) од чега, како је рекао, много очекује.
Годишња скупштина ЕБРД траје до понедељка 19. априла.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд