Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Usvojen paket predloga finansijskih zakona
02.04.2004.

Ministar finansija Mlađan Dinkić predstavio je danas, na konferenciji za novinare, novi paket predloga finansijskih zakona, koji je Vlada Republike Srbije utvrdila je na jučerašnjoj sednici i prosledila ih Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.
Paket ekonomskih zakona obuhvata:
1.
2. kojim se uvodi novina da i poljoprivrednici mogu koristiti usluge ovog fonda. Takođe, izmenama se omogućava i to da ukupan nominalan iznos garancija i supergarancija koje izdaje ovaj fond može biti do 2,5 puta veći u odnosu na vrednost kapitala Garancijskog fonda.
3. , čijim se izmenama predlaže ukidanje poreza na finansijske transakcije od 1. januara 2005. godine i momentalno oslobađanje od poreza u sekundarnoj trgovini hartijama od vrednosti.
4. čiji je cilj ravnomernije raspoređivanje poreza prema ekonomskim mogućnostima građana, pri čemu se izmenama predlaže sužavanje predmeta oporezivanja, s jedne strane, a s druge strane povećanje poreza za pojedine kategorije (jahte, vazduhoplovi, motorna vozila velike kubikaže i svo oružje koje ne spada u lovačko i trofejno).
5. kojim se predlaže ukidanje akciza na mlazno gorivo i avionski benzin, motorna ulja i maziva, ulje za loženje, tečni naftni gas, petrolej i etil-alkohol. Istovremeno se predlaže povećanje akcize na sve vrste motornog benzina i dizel goriva, na cigarete u grupi A, B i C, alkoholna pića i uvozne sokove. Zakonom se propisuje i osnovica za obračun akcize na kafu.
6. kojim bi se dodatno uskladio platni sistem Republike Srbije sa rešenjima koja se primenjuju u zemljama Evropske unije.
Ministar Dinkić saopštio je da je na jučerašnoj sednici Vlade Srbije usvojena i Na pitanje novinara kada će biti donet Zakon o igrama na sreću, ministar Dinkić je objasnio da je izrada Zakona u toku, kao i da se konačna verzija očekuje za najdalje mesec dana.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd