Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Потврђени налази Владе Србије о пословању Националне штедионице
16.02.2004.

Министар за финансије и економију Божидар Ђелић изјавио је данас да су извештаји Народне банке Србије и Управе за спречавање прања новца, потврдили налазе Владе Републике Србије наведене у Информацији о пословању Националне штедионице (НШ), да су већински власници НШ фирме које контролишу "офф шор" компаније, да је реч о повезаним лицима и да докапитализација није довела до реалног повећања потенцијала НШ. Ђелић је рекао и да су фирме "Пима" и "Сквадра" постале акционари Националне штедионице тако што су одустале од извоза кукуруза.
Према његовим речима, прве процене показују да и без могућих поништења претходних докапитализација и додатних новчаних токова, држава треба да има бар 65 одсто капитала у Националној штедионици и то кроз вредновање некретнина, опреме, финансирање радне снаге, ексклузивног посла исплате старе девизне штедње и имена - "Национална штедионица", које асоцира на институцију иза које стоји држава.
Он је истакао да су у потпуности потврђене и финансијска шема коју је Министарство представило у децембру прошле године и међусобне везе акционара НШ, које показују да су већински власници ове финансијске институције офф-шор фирме које контролишу две или три особе.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд