Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
EBRD razmatra učešće u privatizaciji banaka u Srbiji
15.10.2003.

Ministar finansija Božidar Đelić najavio je danas da će delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uskoro posetiti Beograd da bi razmotrila načine za veće učešće u restrukturiranju i privatizaciji banaka u Srbiji, prenose agencije.

Đelić je posle sastanka sa predsednikom EBRD-a Žanom Lemijerom u Londonu naveo da je bilo konkretnih razgovora o učešću EBRD-a u privatizaciji svih banaka u Srbiji u kojima država ima vlasništvo. To se ne odnosi na Jubanku, Kontinental i Novosadsku banku, čija je privatizacija već počela.
Ministar Đelić je objasnio da cilj EBRD-a nije da postane vlasnik tih banaka, već da pomogne menadžmentu unošenjem svežeg novca i dodao da će se ta finansijska institucija sledeće godine više angažovati u reformama finansijskog sektora u Srbiji.

Prema njegovim rečima, jedna od tema današnjih razgovora bila je i mogućnost da EBRD izda obveznice u dinarskoj protivvrednosti, što bi ojačalo tržište kapitala i poziciju dinara u Srbiji.

Ministar finansija naveo je da će EBRD Srbiji i Crnoj Gori u narednoj godini dati 21 milion evra za razvoj lokalne infrastrukture u manjim sredinama i podsetio na to da je ova banka u SCG do sada uložila 400 miliona evra u projekte za razvoj nacionalne infrastrukture, u železnicu, energetiku, kao i razvoj lokalne infrastrukture.

Đelić, koji u Evropskoj banci za obnovu i razvoj predstavlja državnu zajednicu, danas se sastao i sa drugim funkcionerima EBRD-a, sa kojima je razgovarao o daljem angažovanju te finansijske institucije u našoj zemlji.

On je u sedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu zvanično uručio i kandidaturu Beograda za domaćina godišnje skupštine te banke 2005. godine i ocenio da državna zajednica ima dobre šanse da bude domaćin tog skupa.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd