Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Утврдјени нови предлози закона
11.07.2003.

Влада Републике Србије утврдила је на данашњој седници следеће прописе: Предлог закона о финансирању политичких партија .
Почетком следеће недеље поменути предлози, заједно са Предлогом Царинског закона ће се наћи на дневном реду заседања Скупштине Србије.
Предлогом закона о финансирању политичких партија политичка странка мора да има рачун за средства којим финансира редовне активности, али и посебан рачун за финансирање трошкова изборне кампање. Ђелић је рекао да је политичка странка обавезна да води евиденцију о пореклу, висини и структури прихода и расхода, као и евиденцију о прилозима и имовини. Партија је обавезна и да подноси завршни рачун и годишњи извештај о прилозима и имовини Одбору за финансије Скупштине Србије, који тај извештај потом ставља на увид јавности.

Предлогом закона о НБС обезбеђена је независност ове финансијске институције, а члан 2. став 2. и 3. прописују да је "Народна банка Србије самостална и независна у обављању функција утврђених овим и другим законом и за свој рад одговорна је Народној скупштини Републике Србије. Народна банка Србије у обављању својих функција неће примати нити тражити упутства од државних органа и других лица".

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о акцизама , како је рекао Ђелић, укида се акциза на домаће вино, со, злато и још неколико мањих производа, што представља усаглашавање акцизне политике са Црном Гором. Промена акцизне политике везане за цигарете омогућиће заштиту домаће производње и давање јаког подстицаја иностраним произвођачима да производњу међународних марки цигарета лоцирају у Србији.

Предлог царинског закона је кључни закон за хармонизацију Србије и Црне Горе са европским стандардима, рекао је Министар Ђелић и додао да је закон урађен у сарадњи са европским експертима, и да омогућава ефикасно организовање управе и спровођење поступка царињења.

Према његовим речима, битна новина у овом предлогу закона је то што се цариницима дају овлашћења да провере могу да обављају на целој територији Србије, а не само на граници. Тиме ће се избећи могућност злоупотреба, као што је био случај са шећером, када је Србија изгубила преференцијале на извоз шећера.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд