Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srbija neće zapasti u dužničku krizu
11.06.2003.

Ministar finansija i ekonomije u Vladi Republike Srbije Božidar Đelić ocenio je da Srbija neće zapasti u dužničku krizu nakon 2006. godine, kada budu dospele veće rate spoljnog duga, ukoliko se izvoz poveća u toj meri da može da pokriva servisiranje duga i sa fiskalnog i sa platno bilansnog aspekta.
Đelić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da su ministarstva finansija i energetike, kao i Ministarstvo za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine pokrenuli inicijativu za dodatno otpisivanje 450 miliona evra duga prema poveriocima u Pariskom klubu i njegovo preusmeravanje u Enefek fond.
On je objasnio da bi se sredstva iz tog fonda namenski trošila za podršku projektima energetske efikasnosti i zaštite životne sredine i dodao da je Vlada Srbije uputila svim ministrima finansija koji imaju potraživanja prema Srbiji u Pariskom klubu zvanični zahtev za formiranje Enefek fonda.
Ministar finansija pozdravio je inicijativu Vlade Nemačke da se sredstva u iznosu od 30 miliona evra dodatnog duga Srbije prema Nemačkoj otpišu i preusmere na borbu protiv siromaštva.
Đelić je najavio da će sledeće nedelje srpska delegacija, koju će predvoditi viceguverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, razgovarati u Parizu sa predstavnicima Sekretarijata Pariskog kluba o podršci za osnivanje Enefek fonda. Istovremeno, delegacija će lobirati da Pariski klub izdejstvuje od Londonskog kluba pregovore sa Srbijom o dostizanju uslova koji su uporedivi sa Pariskim klubom.
Ministar finansija najavio je da će se krajem juna voditi pregovori sa Ruskom Federacijom o klirinškom dugu prema Srbiji i Crnoj Gori. Na osnovu dogovora iz marta ove godine, od 1,3 milijarde klirinških dolara ruskog duga republikama bivše SFRJ, Srbiji i Crnoj Gori je pripalo 38 odsto ili 491 milion klirinških dolara. Cilj pregovora je da se nađe prava mera vrednovanja klirinških dolara, za koje Rusija smatra da bi u realnim dolarima trebalo da se vrednuju upola manje, a da zauzvrat 260 miliona dolara našeg duga za gas bude vrednovano sto odsto.
Đelić je najavio da će se 19. juna u Briselu održati sastanak predstavnika Svetske banke, Evropske unije, donatora i međunarodnih finansijskih organizacija na kome će se razgovarati o održavanju donatorske konferencije za Srbiju i Crnu Goru.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd