Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Reforma tržišta osiguranja prioritet Ministarstva finansija u sledećih 18 meseci
09.06.2003.

Ministar finansija i ekonomije u Vladi Republike Srbije Božidar Đelić izjavio je da je reforma tržišta osiguranja prioritet Ministarstva finansija u narednih 18 meseci. Ova reforma će biti realizovana usvajanjem novog zakona o osiguranju, analizom stanja tržišta, uvođenjem supervizije i privatizacijom jednog broja osiguravajućih kompanija.
Đelić je na okruglom stolu pod nazivom "Transformacija osiguranja u Srbiji", u organizaciji magazina Ekonomist, ocenio da bi tržište osiguranja, čije učešće u bruto nacionalnom dohotku iznosi između jedan i dva odsto, moglo postati ključna grana privrede, koja će obezbediti dugoročni kapital i porast korporativnog upravljanja.
On je rekao da je nacrtom zakona predviđen i novi nivo cenzusa za osnivanje osiguravajućih kompanija i dodao da će Ministarstvo osnivanjem Agencije za supervizije, koja će raditi samostalno ili u okviru Ministarstva finansija, pojačati nadzor nad radom kompanija.
Prema Đelićevim rečima, za razvoj tržišta osiguranja, osim usvajanja zakona o osiguranju i primene Zakona o računovodstvu, potrebno je usvojiti i zakone o dobrovoljnom penzionom osiguranju, investicionom fondu i hartijama od vrednosti.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd