Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ubrzati realizaciju pomoći Srbiji
17.03.2003.

Ekonomski deo Vlade Republike Srbije razgovarao je danas u Vladi Srbije sa predstavnicima najznačajnijih međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i ambasada 15 zemalja o situaciji u Srbiji posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Tokom susreta izražena je odlučna opredeljenost Vlade Srbije da istraje na putu započetih reformi, zatražena pomoć i podrška Srbiji na putu integracije u Evropu, ubrzavanje realizacije finansijske podrške i organizovanje donatorske konferencije za Srbiju i Crnu Goru u junu ove godine.
Ministar finansija Božidar Đelić naglasio je da je današnji sastanak sa donatorima deo ekonomske diplomatije koja je počela posetom Havijera Solane i Kristofera Patena, a nastavlja se mnogobrojnim kontaktima sa Evropskom unijom. On je rekao da je od donatora danas zatraženo da se što pre pretoči u konkretne projekte i cifre to što je svet obećao posle ubistva premijera Đinđića da želi da podrži Srbiju i omogući joj da nastavi ekonomske i političke reforme koje sprovodi u poslednje dve godine. U tom smislu razgovarano je o tri ključne stvari, rekao je Đelić:

- Prva je mogućnost organizovanja donatorske konferencije za Srbiju i Crnu Goru u junu ove godine.

- Druga je dodatna podrška reformama u Srbiji u iznosu od 400 miliona evra, od kojih bi 250 miliona bilo za budžet, projekte ili infrastrukturu, a 150 miliona evra za podršku našem platnom bilansu.

- Treća je da se iniciraju neke nove i ubrzaju postojeće inicijative kao što su kredit koji ne bi trebalo da bude manji od 20 miliona evra koji bismo dobili čim Srbija i Crna Gora budu primljene u Savet Evrope, ubrzanje realizacije Helenik plana u iznosu od 60 miliona evra, i pomoć međunarodne zajednice u otklanjanju posledica NATO bombardovanja.

On je najavio da će se šef grčke diplomatije i predsedavajući Saveta ministara EU Jorgos Papandreu sutra u Briselu obratiti ministrima inostranih poslova Evropske unije i da su u toku kontakti usmereni na to da neki od ovih prioriteta budu pomenuti u njegovom govoru.

Đelić je rekao da danas u Beograd dolazi i delegacija ministarstva finansija Evropske unije kako bi razmotrila novonastalu situaciju i da su pojačani kontakti sa međunarodnim finansijskim organizacijama, naročito s Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom, kao i sa nekoliko važnih zemalja kao što su SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Grčka.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd