Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Saradnja sa Republikom Srpskom na suzbijanju šverca, "pranja" novca i "fantomskih" firmi
08.02.2003.

Ministar finansija Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas u Banjaluci da će vlade Srbije i Republike Srpske u narednom periodu "učiniti sve" da se "još jače" aktiviraju specijalne veze između Srbije i Republike Srpske.

Đelić je na konferenciji za novinare rekao da je u razgovorima s ministrom finansija RS Simeunom Vilendečićem i direktorom Poreske uprave RS Milicom Bisić bilo reči o saradnji na suzbijanju šverca, pranju novca i pojavljivanju "fantomskih" firmi s obe strane Drine. "Naša poruka onima koji žele da krše zakon, i sa jedne i sa druge strane granice, je da ćemo ovoga puta biti mnogo organizovaniji u suzbijanju njihovih aktivnosti", istakao je on.
Đelić je rekao da dva ministarstva finansija žele da razmenjuju iskustva, i dodao da će se Srbija truditi da pomogne Poreskoj upravi RS u informatici i drugim oblastima, a prema njegovim rečima, informatičke ekipe iz Srbije već su stigle u RS.

Ističući da Srbija u potpunosti podržava Dejtonski sporazum i da je taj sporazum okvir u kome se mora delovati, Đelić je izrazio zabrinutost što u razgovorima oko uvođenja poreza na dodatnu vrednost i reformi carina u BiH "interesi građana nisu dovoljno uzeti u obzir". "Javne finansije i porez su nešto što građani moraju da prihvate i podrže. Plaćaće carine i porez samo ukoliko znaju gde taj novac ide, koje institucije finansira i na koji način njihovi interesi se brane", rekao je on.

Đelić je još kazao da je iniciran dogovor između centralnih monetarnih vlasti u Srbiji i BIH, kako bi u što skorije vreme građani ove dve zemlje slobodno mogli da menjaju novac.

Ministar finansija RS Simeun Vilendečić rekao je da su neke banke iz Srbije i RS napravile međusobne sporazume o konvertovanju dinara u konvertibilne marke i obrnuto, iako će se to pitanje generalno rešiti na relaciji Srbija- Bosna i Hercegovina. Kazao je da je sa Đelićem razgovarao i o realizaciji međudržavnog Sporazuma o slobodnoj trgovini između SRJ i BiH i Ugovora o međucarinskoj saradnji između dve zemlje. Vilendečić je naveo da je bilo reči i o načinima za izmirenje duga od 20 miliona konvertibilnih maraka, koji RS ima prema zdrvstvenim ustanovama u Srbiji.

Direktori Poreskih uprava Srbije i RS Marija Drčo Ugren i Milica Bisić potpisale su danas Sporazum o saradnji dve poreske uprave, kojim će biti regulisane odredbe u cilju suzbijanja izbegavanja plaćanja poreza i pranja novca.

Ministar finansija Vlade Srbije Božidar Đelić i direktor Poreske uprave Srbije Marija Drča-Ugren posetili su i sedište Poreske uprave, kao i Trezor RS.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd