Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ove godine privredni rast i povećanje kupovne moći od oko 5 odsto
15.01.2003.

Ministar finansija i ekonomije u Vladi Republike Srbije Božidar Đelić rekao je juče da je Srbija u poslednje dve godine imala sjajne rezultate, a da je prošle godine proglašena zemljom broj 1 kada je reč o napretku u sprovođenju reformi, ali da bi dalja neizvesnost oko usvajanja Ustavne povelje mogla da razvodni sve napore, zato što je politička stabilnost veoma važna za privlačenje investicija, kao bitnog dela tranzicije ka tržišnoj privredi i modernom društvu.
Đelić je to rekao novinarima u pauzi rada konferencije "Strategije za novu Evropu", na kojoj učestvuje oko 1.000 finansijskih stručnjaka i investitora iz centralne i istočne Evrope. Organizator konferencije je Juromani, a sponzori austrijske i regionalne banke. Đelić je učestvovao i u panel diskusiji sa ministrima finansija iz Litvanije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Bugarske, prenosi agencija Beta.

"Mi sada imamo sjajnu šansu. Maja 2004. godine Mađarska, Češka i druge zemlje ulaze u Evropsku uniju i zbog toga moraju da prilagode svoje privrede novim uslovima. Time oni gube mnoge mogućnosti za privlačenje investicija, a mi na drugoj strani sada treba da sledimo strategiju, da im uzmemo njihove investitore", rekao je Đelić.

"Srbija je u konkurenciji sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom, a na skupu se videlo da su te zemlje napravile veliki napredak i da Srbija 'kaska' za njima", rekao je Đelić. On je kazao da zbog toga očekuje da u ovoj godini neće biti prevelikih političkih 'natezanja'.

"Očekujem da imamo jednocifrenu inflaciju od devet procenata, da naš privredni rast bude najbrži u celoj Evropi sa pet odsto, da privučemo oko milijardu evra investicija, a isto tako očekujem da kupovna moć naših građana nastavi da raste za nekih četiri do pet odsto", rekao je Đelić.

"U domenu infrastrukture očekujem da će Srbija postati važan saobraćajni čvor, a u domenu privatizacije očekujem da ćemo uspeti da privučemo veći deo svetskih kompanija, koje neće doći da nas očerupaju, već da iskoriste naš poreski i drugi ambijent, radnu snagu i da sa te platforme što više izvoze u EU i SAD", rekao je Đelić.

Skup u Beču organizuje Juromani (Euromoney), međunarodni organizator poslovnih konferencija, koji osmu godinu za redom organizuje najveću konferenciju o tržištu kapitala u jugoistočnoj Evropi. Dvodnevna konferencija okuplja najviše državne zvaničnike iz finansijskih oblasti, ekonomske eksperte i investitore, a ove godine tema je bila budućnost razvoja ovog regiona u svetlu nezabeleženog privrednog rasta u odnosu na veoma tešku ekonomsku godinu za svetsku ekonomiju.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd