Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Više od 95 odsto pravnih lica otvorilo račune
08.01.2003.

Viceguverner Narodne banke Jugoslavije Vesna Arsić izjavila je, za Tanjug, da su naše poslovne banke, preuzimanjem platnog prometa, položile ispit znanja, umešnosti, sposobnosti i prilagodljivosti. Više od 146.000 pravnih lica, kako je istakla Vesna Arsić, otvorilo je poslovne račune za obavljanje platnog prometa u bankama, a procenat onih koji to još nisu učinili kreće se od tri do pet odsto.
Prema anketi NBJ sprovedenoj u bankama, platni promet nije moglo da obavlja samo tri do pet posto klijenata - broj pravnih lica kojima banke nisu mogle da prebace depozite na novootvorene tekuće račune, iz čega proističe da smo postigli uspeh kakav nije imala nijedna država iz našeg okruženja.
Gužve na šalterima pojedinih banaka, a naročito u unutrašnjosti Srbije, nastale su uglavnom zbog kašnjenja dostave "Službenog glasnika" u kome su propisane nove procedure i rokove za uplatu poreza državi, a manjim delom su posledica slabe organizacije samih banaka, ocenila je Arsićeva.

Veliki pritisak komitenata bio je u "Komercijalnoj banci", posebno u Beogradu, gde je srpski ministar finansija Božidar Đelić intervenisao i toj banci ponudio pomoć ljudi iz Republičke uprave javnih prihoda.

Đelić rekao je da je zadovoljan startom platnog prometa u poslovnim bankama.
- Živi bili pa videli, ali izgleda da ovo funkcioniše, rekao je Đelić i napomenuo da je naplata javnih prihoda vrlo dobra i da će nadležni učiniti sve da se u naplati javnih prihoda izbegnu loša iskustva zemalja iz okruženja, poput npr. Bosne i Hercegovine.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd