Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Privrednici što pre da otvore račun u banci
19.12.2002.

Ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić apelovao je danas na sve privrednike da obavezno do kraja godine otvore račun u nekoj od banaka, pošto u protivnom, zbog prelaska platnog prometa iz Zavoda za obračun i plaćanja u banke, neće više moći da obavljaju svoj posao.
Prema Đelićevim informacijama iz Narodne banke Jugoslavije, samo je 10 do 20 odsto preduzeća otvorilo račun u poslovnoj banci, a od 6. januara firme bez računa neće moći da isplate zarade, niti da naplate svoje poslove. "Prelazni period neće biti lak i na svima je velika odgovornost da prelazak platnog prometa u poslovne banke prođe bez većih teškoća", rekao je Đelić.

"Potrebno je da privrednici u januaru na vreme uplate sve poreze i doprinose, u suprotnom će biti strogo kažnjeni, uz mogućnost zatvorske kazne. Banke će morati taj novac odmah da proslede na račune, da se ne bi desilo da se samo deo javnih prihoda slije na račune", objasnio je ministar.

Oko hiljadu poreznika biće na terenu i pomagaće u primeni novih propisa, a poreska uprava će u prva tri meseca biti otvorena do kasno uveče za sva pitanja", objasnio je ministar.

On je rekao da svi moraju ozbiljno da shvate ove promene, a da će time naša država zaista preći na tržišnu ekonomiju. Takođe, pravna i fizička lica koja isplaćuju zarade, kada otvore račun u banci dobiće jedinstveni poreski identifikacioni broj (PIB), radi formiranja jedinstvenog registra isplatioca zarada. PIB je jedinstveno numeričko obeležje poreskog obveznika i služi za identifikaciju poreskog obveznika u poreskim poslovima.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 26. novembra izmene i dopune seta poreskih zakona - Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i porezima na promet, dohodak građana, dobit preduzeća, imovinu i držanje i nošenje dobara.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji uređuje postupak utvrđivanja, naplate i kontrole javnih prihoda, prava i obaveze poreskih dužnika, krivična dela i prekršaje u toj oblasti, a ima za cilj da se svi poslovi vezani za poreze objedine pod okriljem jednog državnog organa - poreske uprave, pošto od 1. januara 2003. godine Zavod za obračun i plaćanje prestaje sa radom, a platni promet se prenosi u poslovne banke.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd