Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Развој локалне самоуправе - инструмент обнове и економског напретка
02.12.2002.

Министар финансија и економије Божидар Ђелић најавио је данас на семинару "Локални економски развој у СРЈ - Србији и Црној Гори" дубљу реформу система финансирања локалних самоуправа средином следеће године и рекао да је неопходна солидарност локалних самоуправа у Србији, како тржиште не би продубило јаз између развијених и неразвијених општина.
"Економски развој на локалном нивоу је подједнако важан, као и јачање демократије", рекао је Ђелић и додао да је инфраструктура у општинама у Србији у лошем стању, посебно у домену пијаће воде, грејања, транспорта, путева, рециклаже, преноси агенција Бета.

Министар финансија је најавио формирање агенције за развој локалне инфраструктуре у првом кварталу следеће године. "Циљ агенције би била помоћ локалним самоуправама у реализацији пројеката, као и формирање портфолија пројеката за све локалне самоуправе", рекао је Ђелић.

Према његовим речима до сада је остварен висок степен фискалне децентрализације, а сада следи дискусија у парламенту о подели прихода од пореза на промет и пореза на фонд зарада између републичког и буџета локалних самоуправа.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Родољуб Шабић рекао је да је у Србији у претходне две године повећан степен аутономије локалних самоуправа, као и да је промењен однос централне управе и општина. "Оно што још није добро је то што општине још немају своју имовину, која им је одузета за време бившег режима", казао је Шабић.

Стални представник Уједињених нација и Програма за развој (УНДП) Френсис О'Донел рекао је да је развој локалне самоуправе инструмент обнове и економског напретка. "Развојем локалне самоуправе можемо стабилизовати политичку ситуацију, а циљ је да се оспособе институције да прихвате одговорност на локалном нивоу", рекао је О'Донел. Он је додао да локалне владе треба да раде на повећању транспарентности свог рада и привуку људе да раде у јавним службама.

Дводневни семинар, који организује УНДП, посвећен је разумевању улоге локалне самоуправе и промовисању подршке локалном економском развоју. На скупу учествују представници Владе Србије, општина са југа Србије, северне Црне Горе и других општина са мешовитим националним саставом, невладине организације, као и представници неколико амбасада европских земаља.

Влада Србије је на последњој седници утврдила Предлог закона о обиму средстава и учешћу општина и градова у порезу на зараде и порезу на промет у 2003. години, чиме се наставила тенденција јачања локалне самоуправе и реализације више програма из локалних буџета. Средства општина и градова до сада су највише су порасла у односу на остале сегменте јавних финансија. Реформе локалних самоуправа и њихових надлежности део су реформе државне управе, која ће омогућити да државни апарат постане сервис грађана.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд