Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Poreski identifikacioni broj
20.09.2002.

Od 1.januara 2003. godine, kada platni promet pređe u banke, pravna lica i preduzetnici bez poreskog broja neće moći da otvore račun u banci. Naime, kako je već ministar finansija Božidar Đelić najavio, sva preduzeća i preduzetnici u Srbiji će do 25. oktobra dobiti , kako bi se sprečilo otvaranje fantomskih firmi bez kontrole. Za gradjane, ta procedura će trajati do kraja naredne godine. Obveznici trebaju da popune prijavu (U proteklih nekoliko nedelja širom Srbije podeljeno je preko milion obrazaca, koje će pravna lica i preduzetnici moći da dobiju na šalterima ZOP-a) i predaju je na šalteru Republičke uprave javnih prihoda do 30. septembra kako bi bili registrovani.
Ministar Đelić je takodje, promovisao centar za velike poreske obveznike javnih prihoda (pri republičkoj upravi), koji će utvrđivati, kontrolisati i naplaćivati prihode za 322 velika preduzeća u Srbiji. Prilikom prestavljanja u SC, pred oko 400 predstavnika velikih firmi i kompanija, Đelić je rekao da će procedura prijavljivanja i uplata poreza biti pojednostavljena i obavljena na jednom mestu u zgradi nekadašnje Slavija banke u Beogradu.

- Uvodjenje PIB brojeva za gradjane i preduzetnike omogućiće poreskoj upravi da na jednom mestu ima sve informacije o tom poreskom obvezniku, što će sprečiti lutanje sa šaltera na šalter. Uz kontrolnu funkciju, PIB brojevi će doneti sigurnost za sva pravna lica koja rade po zakonu i omogućiti im bolji tretman od onih koji izbegavaju poreske obaveze. PIB broj nije način špijuniranja privrednika, već veoma snažan alat za suzbijanje sive ekonomije zaključio je Đelić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd