Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Obnavljanje trgovinskih odnosa SAD i SRJ
20.09.2002.

Nadležni komitet američkog Kongresa odobrio je zakon kojim se Sjedinjenim Američkim Državama omogućava da obnove normalne trgovinske odnose sa SR Jugoslavijom, prvi put u poslednjih deset godina. Komitet, koji deluje u sastavu Predstavničkog doma Kongresa, odobrio je odluku usvajajući više zakona o trgovini, a na inicijativu administracije predsednika Džordža Buša. Zakon će na snagu stupiti tek, pošto bude usvojen u oba doma Kongresa i kada ga potpiše američki predsednik.

Upitan na konferenciji za štampu da li se i kada, to može i očekivati, srpski ministar finansija Božidar Djelić je odgovorio:
- Mi već mesecima radimo na tom pitanju, to je jedno od dva ekonomska pitanja koja nisu rešena između SAD i Srbije, odnosno Jugoslavije, normalni trgovinski odnosi sa jedne strane, i zamrznuta sredstva sa druge strane. Što se tiče normalnih trgovinskih odnosa, već mesecima i mi ovde u Beogradu i naši ljudi u Vašingtonu rade na tome da se nađe sponzor, pošto u američkom Kongresu morate imati kongresmena koji će to predložiti, to je urađeno, i odgovarajući tekst je spremljen i uveden u odbore Kongresa. Tekst postoji, postoji neko ko će braniti taj tekst u Kongresu. Međutim, ja sam naučio da budem oprezan, pošto je odlučivanje u američkom Kongresu kompleksno, i neodmerene izjave nekih predsedničkih kandidata su, rekao bih, usložile neke odnose između SAD i naše zemlje, kao što je iz prve ruke potvrdio ministar Svilanović, koji je tamo bio pre neki dan. Tako da ne bih prognozirao, ali do pre koji dan, pre koju nedelju smo bili jako blizu rešenju oba pitanja.

U medjuvremenu, delegacija vlade Srbije će iskoristiit trodnevnu posetu Americi, za susrete sa više od 60 biznismena koji su zainteresovani za investiranje i poslove u Srbiji. Radni ručak sa biznismenima organizovao je Medjunarodni ekonomski konsultativni savet, na čijem se čelu nalazi bivši kanadski premijer Brajan Malruni. Pored premijera Djindjića, u delegaciji se nalaze i republički ministri za ekonomske odnose sa inostranstvom i privatizaciju Goran Pitić i Aleksandar Vlahović. Minstar Vlahović je rekao da očekuje prisustvo predstavnika nekoliko velikih američkih kompanija.

- Mi smo i do sada imali ulaganja velikih američkih kompanija, pa smo to propustili. Recimo, 'Dženeral motors' je imao ulaganja u Kikindi, znamo da je kod nas, pre nego kod drugih u istočnoj Evropi, 'Mekdonalds' imao veliko ulaganje i tako dalje. Ne vidim da je to naročito važno, mislim da je važno da se otvori širi front interesovanja američke privrede za ulaganja kod nas. Velike korporacije će ipak u svojim ulaganjima imati neke strateške interese, one će ulagati kad se budu prodavale pojedine industrije, koje njih interesuju, a nama je zaista potrebno da opšti nivo privredne aktivnosti popravimo, pa za tu svrhu ne smemo biti izbirljivi. Potrebno nam je da stvorimo, generalno, što veće interesovanje za ulaganje kod nas da bi se na raznim tačkama, na mikronivou, što pre pokrenula privredna aktivnost, smatra Milan Kovačević, ekonomista i konsultant stranim investitorima.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd